Драстично увеличение на таксата смет за домакинствата в Кюстендил и

...
Драстично увеличение на таксата смет за домакинствата в Кюстендил и
Коментари Харесай

Драстично вдигат такса смет за домакинствата в община Кюстендил

Драстично нарастване на таксата боклук за семействата в Кюстендил и селата на общината е планувана за 2023 година, разгласи кметът Петър Паунов.

Налогът за битовите боклуци не е променян от 15 години и е от най-ниските в страната - 1,4 промила. За бизнеса и предприятията остава същият размер.

Предстои новите такси да се гласоподават на съвещание на Общинския съвет на 30 ноември.

За семействата в Кюстендил таксата боклук от 1,4 промила до момента става 3,5 промила, а за селата - от 1,4 на 9,5 промила. Драстичното нарастване е поради възходящите разноски по сметосъбирането, които за тази година надвишават 3 млн. лв., до момента в който събраното от такса боклук е едвам 1,4 млн. лв..

Кметът разясни за какво нарастването на таксата за битови боклуци за селата скача действително 6-7 пъти.

Повече съдове за боклук, повече парцели се обслужват в дребните обитаеми места – отдалечени. Затова ще поправяме, с цел да опитаме най-малко отчасти да наваксаме. Три села взех произволно… 1198 лева сме събрали в село Враца, единствено осветлението на село предходната година е било 3790 лева, а в този момент е 8000 лева За Стенско – там сме събрали 815 лева при 2015 лева за осветяване. Багренци е идентична обстановката.

По-друг метод обаче възприе Общината в Дупница - там оповестиха, че няма да подвигат нито една от таксите и локалните налози, а ще компенсират от финансовите разноски, като някои от плануваните обекти и планове просто ще отпаднат
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР