Драстично са се увеличили болните със симптоми на COVID-19 в

...
Драстично са се увеличили болните със симптоми на COVID-19 в
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Драстично се увеличиха пациентите със симптоми на COVID-19, но част от тях излизат отрицателни

Драстично са се нараснали болните със признаци на COVID-19 в Пловдив в последните дни. Оказва се обаче, че немалка част от тях в действителност са с грип или друго респираторно заболяване. Симптомите се препокриват, а макар че клиничната картина е типичната за ковид, пробата излиза негативен.

„ Има доста нови инфектирани през последните дни. Някои са с продължителни признаци, сходни на ковид, с кашлица и температура, само че с негативни проби. Така че сега циркулират доста типове вируси - респираторни, риновируси и т.н”, разяснява пред TrafficNew s доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Много хора изобщо не стигат до проби. Масово родителите отхвърлят да тестват децата си.

Притесненията на доктор Сотиров преди пика на петата вълна са, че Коронавирус зоните няма да могат да се оправят с напора от пациенти. Това ще принуди доста хора да търсят помощ от персоналния си доктор, а сега джипитата лекуват пациенти с COVID-19 на благосклонност, без възнаграждение.

„ Предишният състав на Министерството на здравеопазването отхвърли да заплати на персоналните лекари да правят тази активност и я трансферира на Коронавирус зоните. Спекулира с това, че ние сме обвързани с пациентите. С тях сме дружно от 20-30 години и не може да не им окажем помощ, само че това е до време. Ние, фамилните лекари, които отнасяме главната работа, не получаваме финансиране. Нека да забележим новият състав на министерството какво ще реши. Но с цел да няма безпорядък при идната вълна, би трябвало добра организация и финансиране”, предизвести доктор Сотиров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР