Драстично поскъпване на газа от 1 септември у нас предлага

...
Драстично поскъпване на газа от 1 септември у нас предлага
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на газа от 1 септември у нас?

Драстично повишаване на газа от 1 септември у нас предлага “Булгаргаз ”. Цената на синьото гориво да стане 67,33 лв. за мегаватчас, или 34,43 евро без такси Данък добавена стойност, което ще е връх за последните години. Това е покачване от 17% по отношение на цената за август.Новата цена беше разисквана навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Преди време от “Булгаргаз ” оповестиха, че предвиждат цената за септември да бъда много по-ниска - 55,62 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Поскъпването е следващото за последните месеци, откакто от август КЕВР реши синьото гориво да коства 57,60 лева за мегаватчас или с 15 на 100 повече по отношение на юли.
 Глобиха Булгартрансгаз с близо половин милион лв. Глобиха " Булгартрансгаз " с близо половин милион лв.
Комисията за енергийно и водно контролиране извърши инспекция на „ Булгартрансгаз “ ЕАД по отношение на употребяваните способи на финансира...

Обяснението на “Булгаргаз ” е, че цените на газовите хъбове доближават рекордни равнища за последните години. Вчера беше реализирана цена от 44 евро за мегаватчас, уточни изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов по време на разискването. По думите му плановете на компанията за цената от септември са правени към 11 август. Тогава газът на европейските тържища е коствал 42,60 евро за мегаватчас. Павлов не се ангажира с прогноза дали препоръчаната цена ще бъде увеличена до 1 септември, когато сдружението би трябвало да внесе обновеното си предложение. Надявам се, в случай че има покачване на цената, то да е минимално, сподели Павлов.

За високите котировки на тържищата удостовери и ръководителят на КЕВР Иван Иванов. По думите му цената на газовите хъбове в Европа пораства след къс спад, като във вторник е стигнала над 45 евро за мегаватчас. Според него предстоящото стартиране на газопровода “Северен поток 2 ” ще докара до намаляване на цените на природния газ. Въпреки всичко сред 10 и 11 евро е по-ниска цената на газа, която “Булгаргаз ” предлага, спрямо тази на европейските тържища, добави Иванов пред " Труд ".

Според специалисти измежду аргументите за високите цени на газа сега са намалелите доставки от “Газпром ” за Европа. Компанията да вземем за пример не цялостни газохранилищата, които употребява на територията на Европа, и на които разчита за балансиране на увеличеното зимно ползване. Анализаторите считат, че повода за това е, че държавният газов колос ще опита да употребява потребността от газ, с цел да форсира утвърждението на Европейска комисия за комерсиалната употреба на “Северен поток 2 ”. Обяснението на “Газпром ” - август е още един зимен месец за газовия пазар и през летния месец се вършат огромна част от плануваните поправки за мрежата.

В момента междинната запълня­е­мост на газовите складове в Европа е 64%, до момента в който тази в нашето в Чирен е 53%, заяви още Иван Иванов. Той изрази вяра до 15 октомври тя да надмине 70%. Проблемът се дължи на ремонтни действия по Турски поток, които постановиха “Булгаргаз ” да употребява газа от Чирен за доставка на клиентите си, уточни Иванов.
 КЕВР утвърди цената на газа за август КЕВР утвърди цената на газа за август
Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за...

Окончателната цена на газа ще стане ясна на 1 септември, когато газовата компания ще внесе окончателните си планове, а КЕВР ще се произнесе до края на деня.

КЕВР: Парното няма да се подвига

Цените на парното няма да се трансформират поради идното повишаване на природния газ от септември, разясниха от Комисията за енергийно и водно контролиране. Според признатата разпоредба регулаторът може да отвори процедура за изменение на цената на топлинната сила веднъж годишно.

След шест месеца може да се направи разбор на цените на природния газ и да се види приблизително претеглената цена за интервала и прогнозната, избрана от КЕВР за този регулаторен интервал. Ако разминаването е над 15%, тогава може да има промяна в цените на топлинната сила, обясниха от КЕВР. Припомняме, че регулаторът дефинира междинна планирана цена на природния газ за новия регулаторен интервал 1.07.2021 - 30.06.2022 година в размер на 39,96 лева./MWh без цени за достъп и транспорт, въз основа на която са избрани планирани цени на топлинната сила на всяко настрана сдружение. За съпоставяне годишната планирана цена на природния газ, призната за предходния едногодишен регулаторен интервал до 30.06.2021 година беше 30,51 лева./MWh.
 Омбудсманът с остро мнение до КЕВР против повишение цените на водата за интервала 2022 година – 2026 година Омбудсманът с остро мнение до КЕВР против повишение цените на водата за интервала 2022 година – 2026 година
Омбудсманът Диана Ковачева написа остро мнение до ръководителя на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент доктор Иван Ивано...

На фона на сегашната динамична смяна на цените на газа се удостоверява правилността на взетото решение цените на топлинната сила да се дефинират за едногодишен интервал, като по този метод потребителите са предпазени от внезапни нараствания на цените на парното, показват от КЕВР.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР