Драстично е променен предметът на поръчката за доставката и поддръжката

...
Драстично е променен предметът на поръчката за доставката и поддръжката
Коментари Харесай

ЦИК пусна поръчка за доставка и поддръжка на машините за гласуване

Драстично е изменен предметът на поръчката за доставката и поддръжката на машините за гласоподаване и не я допустимо да създадем единствено изменение. Има нова поръчка. Това сподели Росица Матева, заместник-председател на ЦИК пред БНР. Така че “Сиела норма ” сега не са оповестени за реализатор.

Матева означи, че периодите са доста притеснителни. Технологично за процедурата по желание е нужен към един месец – от оповестяване на поръчката до подписване на контракт. “В началото на май най-рано ще може да имаме контракт с реализатор ”, разясни тя.

Поръчката, която в този момент се афишира от ЦИК, е спортна процедура с обособени позиции.

Така че може да се яви и друга компания. 

В момента ЦИК се приготвя за избори 2 в 1, означи Матева. Тя изясни, че са подготвени всички документи за изборите за европейски парламент. На 15 март е оповестена социална поръчка за действия, свързани с машинното гласоподаване. Няколко дни по-късно е пусната и социална поръчка за избор на реализатор за материали за разяснителна акция.

Сега се преработват всички бумаги и документи във връзка новите избори.

Двата избора на една и съща дата основават и провокации. И в двата типа избори ще се гласоподава с преференции. За изборите за европейски парламент гласоподавателите би трябвало да дават отговор на условието за 3-месечна уседналост, посочи Матева. За тези избори описите ще бъдат два обособени, уточни заместник-председателят на ЦИК. Има условие на закона, когато се организират избори 2 в 1, да има друг цвят на отбраната на гърба на бюлетините, разясни тя. 

Павел Гатев, някогашен ръководител на РИК Кърджали, изясни по БНР, че ще има усложнения при избори 2 в 1 в райони като Кърджали, където има поданици с двойно поданство,

защото Турция не е част от Европейския съюз. В петък президентът насрочи изборите за нов парламент и за евродепутати да бъдат на една дата – 9 юни. 

Право да избират българските евродепутати имат жителите, които са “живели минимум през последните три месеца в България или в друга страна членка на Европейския съюз ”. Това значи българските жители да имат адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес на територията на България или непрекъснат адрес у нас и сегашен адрес в друга страна от Европейския съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР