Драстично е намаляла водата в язовир Цонево заради липсата на

...
Драстично е намаляла водата в язовир Цонево заради липсата на
Коментари Харесай

Водата в язовир Цонево намаля драстично

Драстично е намаляла водата в язовир " Цонево " поради неналичието на превалявания, заяви Българската национална телевизия. В момента най-големият язовир във Варненска област е цялостен едвам 33% от потенциала си. Водоемът е авариен вид за зареждане на Варна с питейна вода при положение на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите фабрики в Девня за обезпечаване на индустриалния развой.

Язовир " Цонево " се употребява главно за промишлени потребности и за напояване на аграрни земи. Заради заплахата от воден режим по Черноморието, язовирът беше очакван да доставя Варна с вода за питейно-битови потребности. Количеството му обаче спада застрашително. Всички се надяват през зимата да има интензивни превалявания от сняг, с цел да се усили равнището на язовира.

Важна детайлност е, че всеки месец водоемът губи не малко количество от размера си и поради изпарения на водата, като те са повече през летните месеци.

В язовир " Цонево " сега има малко над 108 млн. куб.м вода, при общ размер от 330 милиона кубика. В този сектор в този момент има единствено следи,че в миналото е имало вода.

Ръкавът на язовир " Цонево " до село Аспарухово е съвсем пресушен. Вече се вижда напълно потопеният преди повече от 30 години остарял мост.

" Наистина в този регион, в който се намираме сега, няма съвсем никакви дъждове и снегове, откъдето да се цялостни язовирът ", сподели Веселин Цонев, шеф на " Напоителни системи " - клон Черно море.

За декември близо 4 милиона кубика вода от язовира се подава към заводите в Девня. В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени потребности ще бъде редуцирано със заповед на Министерството на околната среда и водите.

" И даже са ги предизвестили да са подготвени и за техен спешен проект, вероятно да търсят различен водоизточник, тъй като приоритет е ВиК-операторът ", съобщи Веселин Цонев.

От " Напоителни системи " - клон " Черно море " настояват, че при положение на водна рецесия, имат техническа подготвеност незабавно да подадат нужното количество вода от язовир " Цонево " до помпена станция на ВиК за зареждането на Варна. За да се употребява обаче водата за питейно-битови потребности, е належащо водното сдружение да построи пречиствателна станция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР