Драстични глоби между 10 и 15 хиляди лева и затвор

...
Драстични глоби между 10 и 15 хиляди лева и затвор
Коментари Харесай

Драстични глоби между 10 и 15 хиляди лева и затвор за бракониерство при улов на риба

Драстични санкции сред 10 и 15 хиляди лв. и затвор за бракониерство при улов на риба, гласоподаваха на второ четене в Народното събрание. С измененията в Закона за рибарството и аквакултурите се регламентират и полицейски пълномощия на чиновниците на отрасловата организация.
Депутатите криминализираха противозаконния улов на риба и натовариха Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури с пълномощия да арестуват бракониерите. Служителите на Агенцията ще могат да употребяват записващи и заснемащи механически средства, да употребяват моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване, както и физическа мощ и помощни средства след предизвестие. Те ще имат право  да  ревизират плавателни средства, когато са спрени или са на котва,  както и да стопират със стоп палка за инспекция плавателни средства в Дунав и Черно море. Целта е бракониерите да бъдат подвеждани под отговорност, а не както до момента да се измъкват от съда, обясниха вносителите от  ГЕРБ. От Българска социалистическа партия подлагаха на критика измененията. Те настояха чиновниците на ИАРА да минават образование, както служителите на реда, предложение, което не беше признато. Левицата оспори неналичието в закона на легална формулировка за риболовна мрежа. Филип Попов разяснява:

" Уловът на риба посредством потребление на " взривни, отровни или зашеметяващи субстанции " ще се санкционира с една година затвор и санкция от 10 хиляди до 15 хиляди лв. или пробация. Наказание от шест месеца затвор и санкция сред 5 хиляди и 10 хиляди лв. се планува в случаите, когато се прави нерегламентиран лов на риба с мрежи във вътрешни водоеми ".

Депутатите взеха решение още  5 % от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР