Драстичен спад в преките инвестиции в страната за първите седем

...
Драстичен спад в преките инвестиции в страната за първите седем
Коментари Харесай

Драстичен спад в преките инвестиции в България, показват предварителните данни на БНБ - Булевард България

Драстичен спад в директните вложения в страната за първите седем месеца на годината по отношение на същия интервал на 2023 година, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ). Според тях чистите непознати вложения в страната от началото на годината са в размер на над 604 млн. евро, те са с към 76% по - малко по отношение на година по-рано. директните вложения през 2024 година са с 1,9 милиарда евро по-малко в сравнение с за първите седем месеца на предходната година.

Значително по-ниско е и равнището на така наречен реинвестирана облага, която се приема за измерител на дълготрайните планове на вложителя да остане в България. Спрямо първите седем месеца на предходната година тя е с 1, 2 милиарда евро по-малко.

Инвестициите в дялов капитал, които се одобряват за най-чистата форма на фактически привлечени непознати капитали в българската стопанска система, също са по-малко.

Данните на Българска народна банка са предварителни и нормално до края на годината претърпяват корекции нагоре, само че все пак надали ще се преобърне картината.

Икономистът Лъчезар Богданов разяснява за " Булевард България ", че въпреки да не може да се прави безапелационен извод от междинните данни за директните вложения на Българска народна банка, в България през последните 8 години има трайно ниско равнище на общи вложения, освен на външните, само че и на вътрешните.

Така, става известно, ниските налози, с които страната се надява да притегля вложения надалеч не са задоволителна причина, на фона на политическата неустойчивост и високия риск от корупция.

" Съотношението сред общите вложения и Брутният вътрешен продукт в страната е под 18% в последните две години, до момента в който междинното за Европа е 22%. Т.е. ние сме с утойчиво ниска капиталова интензивност ", споделя Богданов.

По думите му, това значително се дължи на:
политическата неустойчивост и ниското равнище на вложения в обществения бранш - страната изостави вложенията в редица проекти;в частния бранш не идват капиталоемки вложители, единствено в бранша на услугите.приватизацията също беше изчерпана;
" Така в България има стагнираща капиталова интензивност. Бизнесът се пробва да усъвършенства облагите си с наличното, вместо да се натоварва с нови вложения. Това е и едно от обясненията за какво по-бавно догонваме средноевропейския стандарт в съпоставения с Румъния, да вземем за пример, където темпът на вложения е доста по-бърз, " заключи икономистът.

От началото на 2024 година България е привкляла най-вече непознати вложения от Нидерландия (269.5 млн. евро), Австрия (225 млн. евро) и Гърция (160.5 млн. евро).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР