Драстичен спад на желаещите да учат във Великобритания европейци прогнозират

...
Драстичен спад на желаещите да учат във Великобритания европейци прогнозират
Коментари Харесай

Студентските такси във Великобритания се увеличават

Драстичен спад на искащите да учат във Англия европейци предвиждат специалисти в Обединеното кралство, след решението на държавното управление в Лондон да увеличи студентските такси поради Брекзит. Българите, които стартират да учат от следващата година в англиийски университети, ще се сблъскат с най-малко двойно по-високи такси от сегашните и няма да могат да разчитат на преференциални студентски заеми.

Новината разгласи английската зам.-министър Мишел Донелан, която дава отговор за висшето обучение, оповестява БТВ.

Хиляди български студенти не отпътуваха на бригади в Съединени американски щати

Студентите от Европейски Съюз ще изгубят право да заплащат колкото англиийските си сътрудници от 21 август 2021 година поради Брекзит. Това ще важи за новоприетите да следват през образователната 2021/2022 година

Според президента на Института за висше обучение въвеждането на новите условия ще доведe до спад от 60% на искащите да следват в Англия европейци.

„ За страдание, това е едно от неизбежните последици от излизането на Англия от Европейския съюз, което съгласно мен е злополука “, изясни Бехрам Бехрадния, президент на The Higher Education Policy Institute. Таксата за една академична година в момeнта е малко над 9000 паунда.

„ В предишното, както и в този момент задграничните студенти заплащат доста по-високи такси, в сравнение с английските. Сега всеки университет ще взема решение независимо какви такси да дефинира и няма автоматизирано европейските студенти да заплащат същите такси, както няма да имат и същия достъп до студентските заеми, както до в този момент “, показва още Бехрам Бехрадния.

Новите правила сигурно ще трансформират отношението на българите към една от най-желаните просветителни дестинации. И още една вест - в публично писмо до министъра, отговарящ за висшето обучение, дипломат Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май насочва въпроси за това, по какъв начин ще бъде решен казусът с таксите и платените наеми на българските студенти, които поради ковид нямаха достъп до занятия или не употребиха общежитията си в кампусите на университетите.

Във Англия към монета учат над 6000 български студенти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР