Драстичен скок в цените на горивата за последната година –

...
Драстичен скок в цените на горивата за последната година –
Коментари Харесай

Петролът подгони $100 барела, а у нас пълним резервоара с 33 лв. отгоре

Драстичен скок в цените на горивата за последната година – най-масовият бензин А 95 е поскъпнал приблизително с 58 ст. - на 21 януари 2021 година литърът е коствал 1,85 лева, а на същата дата през 2022 година към този момент е 2,43 /31,35% ръст/.

Още по-голямо е нарастването при дизела - от 1,85 на 2,51 лв. /35,14% или 66 ст. отгоре/, демонстрират данните на уеб страницата fuelo.

Само от седмица нафтата е прибавила 3 стотинки приблизително към цената си, а и наклонността е към нарастване. Така, в случай че преди година пълненето на резервоара от 50 литра на колата ни е излизало приблизително към 92 лв., в този момент е 125 лева, или с 33 лв. по-скъпо, демонстрират сметките.

С цели 50% пък е скокът при пропан-бутана, употребен от колите с газови уредби. От 0,90 лева преди година, в този момент цената е над 1,40 лева приблизително за литър. През последните дни обаче се следи лек спад, а наклонността тук е за понижение.

Най-драстично е нарастването при метана. Преди 1 година цената му е била 1,30 лв., а в сряда - 2,95 лева /126,92%/. Само от началото на януари 2022 година скокът е с над 40 ст. за литър., като наклонността е повишаването да продължи.

" Силно се надявам, че няма да стигнем психическата преграда от 3 лева за литър бензин и дизел ", разяснява Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, само че съгласно думите му всички фактори сочат в посока на увеличение на цената на горивата главно поради суровия нефт, която върви стремително нагоре.

" Потреблението на течни горива сега е същото като през 2019 година преди рецесията. Тоест то е стигнало предкризисните равнища, а производството изостава доста ", сподели още Делчев пред bTV.

В този смисъл сега има заплаха от недостиг на недопечен нефт и това е главната причина цените да вървят нагоре.

Делчев изясни, че рафинериите са забавили увеличението на продукцията си. ОПЕК е взел решение за увеличение със относително дребни количества - 400 000 барела дневно.

" Те не покриват внезапно повишеното търсене, защото Омикрон не лимитира бизнеса ", разяснява специалистът. Според него няма заплаха да се стигне до опашки за горива, защото сега България внася нужните количества.

Търговците на горива чакат ново повишаване с 10-15% през идващите месеци. Освен петрола, като други аргументи се показват скока на цените на електрическата енергия на международните пазари, както и нарушените вериги на доставки.

" Нашата прогноза е, че от януари 2023 година е прекомерно евентуално единствено от данък да забележим цени, които стартират с цифрата три ", споделя Живодар Терзиев, ръководител на БПГА.

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива също предизвести, че в случай че държавното управление незабавно не вземе ограничения за облекчение на бизнеса цените ще продължат да порастват.

Цените на двата най-търгувани сорта нефт - Брент и американският лек WTI, към този момент гонят 100 $. За последно котировките бяха толкоз високи през 2014 година

Според специалистите, с изключение на решенията на ОПЕК, логистичните провокации и високата стойност на електрическата енергия, въздействие върху трендовете за напредък оказват нормативните решения, свързани със Зелената договорка за понижаване, а в следствие и свеждане до най-малко, на въглеродните излъчвания.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР