Драстичен ръст в търсенето на уреди на ток на прага

...
Драстичен ръст в търсенето на уреди на ток на прага
Коментари Харесай

Драстичен ръст в търсенето на уреди на ток на прага на отоплителния сезон

Драстичен растеж в търсенето на уреди на ток на прага на отоплителния сезон. Заради повишаването на природния газ от ден на ден консуматори са подготвени да сменят парното и печките на газ с климатици и електрически радиатори. В Германия, да вземем за пример, поради по-високите цени на синьото гориво, 20% от семействата се чака да се насочат към електричеството през студените месеци. Колко ще коства зимата с другите видове отопление и ще издържи ли електрическата мрежа, в случай че клиентите на парно и газ преминат на ток?

От август синьото гориво нарастна с рекордните 60%, а от септември настояването е за нов скок – с към 6 на 100. Очакванията са това да повлече нагоре и сметките за семействата на газ и парно още от идния отоплителен сезон. Нагоре към този момент вървят и цените на дървата и пелетите. Поскъпването им по отношение на предходната есен е сред 2 и 3 пъти. В същото време от ден на ден семейства търсят климатици и електрически радиатори като опция на скъпия газ.

Според калкулации на Центъра за енергийна успеваемост, направени за Нова телевизия, сметката за идващия отоплителен сезон за апартамент от 65 кв. м. в газифицирано жилище ще доближи съвсем 2100 лева Сред скъпите разновидности са и отопление с пелети – 1564 лева и с духалки на ток – близо 1300 лева Ако сте на централно парно, сметката за сезона ще доближи 800 лева, само че в случай че цената на топлофикациите се резервира. По-евтино ще е отоплението на дърва, само че в случай че към този момент сте ги купили, както и с климатик.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР