Драматично видео показва как украинските специални части се бият с руски Су-30 от малки лодки в морето. Силите на Киев твърдят, че са постигнали удар, принуждавайки самолета да избяга

...
Украйна в понеделник заяви, че е превзела стратегически значими офшорни
Коментари Харесай

Украйна в понеделник заяви, че е превзела стратегически значими офшорни сондажни платформи.

Платформите са били окупирани от Русия от 2015 г. и използвани във войната.

Украйна сподели видео на украински специални сили на лодки близо до платформите, които се бият с руски изтребител.

Украински специални сили в три малки лодки се бият с руски Изтребител Су-30, повреждайки го и в крайна сметка го принуждавайки да избяга, каза украинската военна разузнавателна агенция HUR в понеделник в съобщение, придружено от видео на битката.

Драматичният кадър показва украински войници, претъпкани заедно в малките лодки, стреляйки със служебните си оръжия към небето, докато вражеският многоцелеви изтребител многократно минаваше отгоре и стреляше по тях.

Украинците в крайна сметка удариха руския самолет с преносима система за противовъздушна отбрана, или MANPADS, според преведена версия на видеото на HUR с английски субтитри.

MANPADS са ракети земя-въздух, които могат да се носят от един оператор и да се изстрелват или от индивид, или от екипаж. САЩ и други страни предоставиха на Украйна различни средства за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие като тази, за да се противопоставят на заплахата, представлявана от руски самолети.

След като получи щети, изтребителят избяга от битката, каза украинският HUR. Във видеото очевидното попадение предизвика аплодисменти от украинските войници на лодките. Един войник във видеото каза, че е ударил Су-30 и той е започнал да дими.

Това съдържание не е достъпно поради вашите предпочитания за поверителност. Актуализирайте настройките си тук, за да го видите.

Военното разузнаване на Украйна каза, че сблъсъкът с руският самолет беше част от операция за връщане на офшорни платформи за сондиране на нефт и газ близо до Крим.

Украйна каза в понеделник, че успешно са си върнали обратно платформите, които Русия пое контрола над 2015 г. след незаконното си анексиране на Крим през 2014 г. Те казаха, че Русия е използвала платформите за военни операции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Руските сили са използвали платформите като плаващи военни бази, където могат да кацат хеликоптери или да разполагат войски, според The New York Times.

„За Украйна възстановяването на контрола над кулите Бойко беше от стратегическо значение и в резултат на това Русия загуби способността да ги използва за военни цели“, каза военното разузнаване на Украйна в Видеоклип на Telegram, според Reuters.

Русия не отговори веднага на твърдението на Украйна, че е върнала платформите. Insider не можа независимо да провери твърдението или видеото, което ги придружава.

Битката между лодките и изтребителя е част от 13-минутен видеоклип, публикуван от военното разузнаване на Украйна, който показва допълнителни аспекти на операцията .

Не е ясно кога точно е извършена операцията, но тя може да се споменава в актуализация на разузнаването на отбраната на Обединеното кралство от 27 август, в която се казва, че „напрежението остава високо в Черно море“, тъй като „са възникнали сблъсъци между морски и военновъздушни сили" около стратегически важните платформи.

Разузнаването на Обединеното кралство добави, че седмицата преди тази актуализация руски боен самолет е стрелял по малък украински военен катер, действащ близо до платформа.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР