Драматично отслабена, Ислямска държава е изправена пред тотално поражение в

...
Драматично отслабена, Ислямска държава е изправена пред тотално поражение в
Коментари Харесай

Близо ли е краят на Ислямска държава?

Драматично отслабена, Ислямска страна е изправена пред тотално проваляне в единствения по рода си " халифат ", само че специалисти настояват, че е съвсем невероятно да се разбере какъв брой членове към момента има. Онлайн, в пропагандата си ИД твърди, че е непобедена в това, което е останало от нейната територия - дребна част от Източна Сирия – което е дребен пай от земята, която в миналото е направлявала, разпростряло се в обхванатата от войни страна и прилежащ Ирак. Поемането отговорността за смъртоносни набези в Сирия, както за другите актове на принуждение - като офанзивата от последните часове покрай Париж - имат за цел да подсигуряват наличието на организацията в новините. Но специалистите, които наблюдават всеки ход на джихадистката група, не могат да кажат сигурно какъв брой нейни дейни членове към момента има, частично заради обстоятелството, че огромна част от предходната й територия остава недостъпна военна зона.

Суфан Груп, съветник по сигурността, означи, че през декември обединението, ръководена от Съединени американски щати, е оценила броя на бойците в Ирак и Сирия на 1 000 души. Миналата седмица обаче американското Министерство на защитата съобщи, че евентуалния им брой е 17 000 души в Ирак и 14 000 в Сирия. Наблюдателите от Организация на обединените нации дадоха пък оценка в скорошен отчет - сред 20 000 и 30 000 души в Ирак и Сирия. " Динамичните промени в оценките са признак на анти-ИД акцията от нейното основаване през 2014 година ", сподели Суфан Груп. Вдъхновени и създавани от ислямистките придвижвания в Ирак в продължение на години доброволци изпълниха редиците на ИД, идващи първо от Близкия изток, а след това и от останалата част на света. Откакто задграничните бойци започнаха да идват незаконно през граничните пропускателни пунктове, интернационалните разследващи служби постоянно са се занимавали с оценки.

Тела под руините " Днес стремежът към реализиране на меродавност сочи, че не знаем какъв брой от тях са били убити в съдружни интервенции, съветски интервенции, иракски или турски интервенции ", съобщи френският специалист по тероризма Жан-Чарлз Брисард. " Телата на джихадистите, убити при въздушни набези, в доста случаи са към момента под руините - никой няма да ги откри ", сподели Брисард, началник на Центъра за разбор на тероризма (ЦАТ). „ Значи, до момента в който не знаем сигурно, че са били убити, те се считат за живи, някои от тях даже са заведени в съда в задочно “.

Торе Хамминг, специалист по ислямски екстремизъм в научен център в Италия счита, че оценката на Организация на обединените нации е прекомерно великодушна за джихадистите. " Не имам вяра на тази цифра, само че също по този начин считам, че е невероятно да се реши ", сподели той. " Първо би трябвало да определите какво е войник или член на ИД... Още през 2015 година някои говореха, че ИД е 200 000-членна, включвайки хора, работещи в администрацията й ", добави той. „ Новият им брой обгръща единствено хората с оръжие или всички, които работят за идеята на ИД?... Никой не знае. „ Друг фактор за несигурни данни “, сподели Брисард, „ е че границата сред Турция и Сирия остава към момента прекомерно пропусклива “. Турция укрепи границите си от началото на сирийската война през 2011 година, само че ИД продължава да употребява локалните контрабандисти, с цел да помогне на бойците си да я преминат. " Много джихадисти са минали незаконно в Турция и са към момента там, чакащи да отидат в друга област, където работи ИД “, сподели Брисард.

" Точните цифри ще останат несигурни. Всичко, което знаем, е, че има пренасочвания към други места - Пакистан, Афганистан, Филипините ". Тъй като ИД се пренасочва към тактика за поощряване на офанзивите на вълци-единаци, Суфан Груп споделя, че „ е тръгнала по плоскостта - от прото-държава назад към бунтовническа формация ". „ И въпреки всичко “, прибавя той, „ тя остава измежду най-мощните терористични групировки в историята, без дефицит на оръжие или подготвени бойци. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР