Драматичният театър в Ловеч ще носи името на актьора Борис

...
Драматичният театър в Ловеч ще носи името на актьора Борис
Коментари Харесай

Драматичният театър в Ловеч ще носи името на актьора Борис Луканов

Драматичният спектакъл в Ловеч ще носи името на артиста Борис Луканов. Това взеха решение общинските съветници на последното си за годината съвещание. 

Предложението бе на екипа на театъра и получи поддръжката на Община Ловеч, както и на министъра на културата Кръстю Кръстев.

Така от новата 2024 година Драматичният спектакъл приема името на артиста Борис Луканов в символ на почитание към приноса му в културната сфера. 

От администрацията на Общинския съвет напомнят, че Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 година в Ловеч. И виталният, и креативният му път са неразривно свързани с Ловеч и локалния спектакъл. Първите му стъпки на сцената са в Ловеч още през 50-те години на предишния век като самодеец в театралната учебна група и самодейния спектакъл при читалището.



В началото на 80-те години на 20-и век той получава заслуженото самопризнание за гения си от необятната общност на родния Ловеч. С Решение № 9 от 27 януари 1983 година на Изпълнителния комитет на Общински национален съвет, Борис Луканов е разгласен за почетен жител на Ловеч за огромните му заслуги към театралното и кино изкуство и за развиването на културния живот в града. 

През октомври Регионалната библиотека „ Проф. Беню Цонев ” в Ловеч показа галерия с фотографии от персоналния списък на Борис Луканов, както и с изявленията и биографични публикации.

Личната библиотека на артиста бе дарена на локалната библиотека по негово предпочитание още приживе.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР