Драматичният театър ще зарадва вярната си публика с премиерата на

...
Драматичният театър ще зарадва вярната си публика с премиерата на
Коментари Харесай

„Едип и пророците” – спектакъл за пътя на човека към себепознанието

Драматичният спектакъл ще зарадва вярната си аудитория с премиерата на „ Едип и пророците ” – театър, с който приключва трилогията „ Пътуващият човек ”, довечера и на 11 април от 19 часа в Голяма зала.
Прочетете още
„ Благодарни сме на фондация „ Пловдив 2019 ” за поддръжката този план да се случи в целокупност, по този начин, както го мечтаехме и мислехме преди 5-6 години. „ Едип и пророците ” изискваше доста сила, нервите на всички устояха. Щастлив съм, че това, което си мислехме, се случи и приключва по един извънреден метод ”, сподели шефът на Пловдивския спектакъл Кръстю Кръстев. Той благодари на всички, които са били част от дългия път по основаването на трилогията, както и на премиерния театър довечера.

„ Едип и пророците ” чертае пътя на индивида към самопознанието – от зрящ слепец до незрящ прогледнал. Този театър е доста по-експериментален, приказва на по-друг сценичен език. Спектакъл, който навлезе в територия, през която не бяхме минавали. Надявам се, че този развой е имал значение в развиването на актьорите. Благодарна съм на Пловдивския спектакъл, единственият, в който е допустимо да имаш изискванията да се случват  сходни планове ”, сподели режисьорът Диана Добрева.

Тя описа и кои артисти в чии облици влизат –Константин Еленков е Едип, Пития е Маргита Гошева, Тирезий – Ивана Папазова, овчарят е Симеон Алексиев, вестителят – Ивайло Христов, Креон – Борис Кръстев, Сфинксът е Елена Кабасакалова, тълмачът, който пояснява виденията на Пития – Мартин Раков и самата Диана Добрева като Йокаста.

„ Това финално зрелище за мен промени метода на прилагане и действието на сценографията.  Дава друга позиция към изкуството на сценографията. Обичам синтетичните сценография и спектакъл. Но в тази тематика – античната драматургия, това не е толкоз просто. Днес светът е друг. Затова се отхвърлих да върша сценография, която дефинира мястото. По-скоро ще видите сценографска апаратура ”, добави сценографът Мира Каланова, която описа, че има интерес към философията, изкуството и науката на Античността.

Авторът на костюмите Марина Райчинова изясни, че това е бил най-сложният, сложен, само че и доста забавен развой на работа, тъй като всички аспекти от спектакъла са основани паралелно и са търпели промени.

„ Моята работа беше до сътворяването на персонажите. Имах по-специални условия към техническите екипи, които изпълняваха костюмите. За един къс и доста натоварен интервал бяха основани. Пловдивският спектакъл реагира като европейски. Едп е костелив орех за художника. Моят метод бе не историчен, а по-скоро през изящното изкуство.  Вдъхнови ме геометричният жанр в древногръцкото изкуство.  Публиката ще види 2-3 костюма, които са по-скоро съоръжения ”, сподели още Марина Райчинова.

Директорът на театъра Кръстю Кръстев благодари и на драматурга Александър Секулов, отбелязвайки, че „ Едип и пророците ” е един от най-хубавите му текстове.

„ Ще видите театър за тъкмо през днешния ден, за всичко това, което се случва към нас, в нас и с нас ”, сподели още Кръстев.

 Диана Добрева разяснява и завръщането си на сцена в ролята на Йокаста: „ Не бих споделила, че е някакво мощно предпочитание да се изявявам като актриса. Това не е общоприета роля, по-скоро приказваме за изключително енергийно поле. Има огромно значение и връзката със сина ми Константин Еленков, която основава изключително енергийно поле ”.

Константин Еленков също това е било предизвикателство, тъй като това, което се случва на сцената, не е просто игра, а едно доста особено случване.

„ Едип е една от най-сложните функции в моята кариера. Текстовете са кански. За 1 час и 40 минути един благополучен човек стига до отрезвяването и ослепяването и да преживее катарзис.  Одисей бе уморителен физически, Едип – уморителен душевен. Аз обаче се усещам подготвен и очаквам срещата с неспокойствие ”, сподели на финала Константин Еленков.

Спектакълът „ Едип и пророците ” се осъществя с поддръжката на стратегия „ Наследство ” на фондация „ Пловдив 2019 ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР