Драматичният театър на Ловеч ще представи за първи път пред

...
Драматичният театър на Ловеч ще представи за първи път пред
Коментари Харесай

Ловешкият театър гостува в столицата с Илинден

Драматичният спектакъл на Ловеч ще показа за първи път пред софийска аудитория спектакъла " Илинден " по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов. В основната роля е артистът Иван Юруков. Представлението е на 16 май от 19 ч. в Театър " София ", научи ДУМА от Маргарита Капитанска, пиар на държавна такса - Ловеч.

Наричат го " Канатлъ шейтан " - Хвъркатия демон. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев - героят на един народ, който дава доста жертви, с цел да извоюва свободата си. Спектакълът наблюдава неговата история през бурните и жестоки времена когато Македония към момента е под турско иго. Започва подготовката на Илинденско-Преображенското въстание...

Ролята на Гоце Делчев е поверена на артиста Иван Юруков. В своя житейски и креативен път той е персонално въодушевен от облика на Гоце Делчев.

" Спектакълът стъпва върху първия биографичен материал за живота на Гоце Делчев, написан от Пейо Яворов, година откакто революционерът е убит при освободителните битки за Македония в село Баница. Самият Яворов е непосредствен сподвижник и съидейник на Гоце Делчев и доста му се възхищава. Този документален слой постави основата и гръбнака на спектакъла, с цел да можем да въплътим тази колосална историческа фигура на нашата обща българо-македонска история ", споделя директорката на Ловешкия спектакъл и режисьорка на представлението Биляна Петрова.

Линиите от романа " Илинден " на Димитър Талев, които са определени за спектакъла, са на ярки герои, отдадени всеки по собствен метод на революцията. Животът също по този начин съумява да ги сблъска и с огромния български лидер за освобождението на Македония.

Заедно с Иван Юруков на сцената ще излязат Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров и Нина Суванджиева.

Сценографията и костюмите са на Елица Андреева и Юлиана Войкова-Найман, музиката - на Асен Аврамов, хореографията - на Елена Ангелова. Плакат и мултимедия - Николай Димитров, езиков съветник - Доц. доктор Ана Кочева. Спектакълът е подобаващ и за възпитаници.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР