Драматичният преход от динозаври към птици, който се е случил

...
Драматичният преход от динозаври към птици, който се е случил
Коментари Харесай

Еволюцията на динозаврите в птици

Драматичният преход от динозаври към птици, който се е случил преди милиони години, е бил съпроводен от дълбоки промени в черепа на тези животни и демонстрира значими улики за метода, по който формите на черепа са реагирали на измененията в мозъка, откри ново изследване, представено от Science Daily.

За първи път учените наблюдават връзката сред развиването на мозъка и костите, които го покриват. Резултатите са оповестени в списание Nature Ecology & Evolution.

" Черепът се преобразява неимоверно и мозъкът се усилва при прехода динозавър-птица. Бяхме сюрпризирани, че на никой не му е хрумнала концепцията, че главните елементи на мозъка - предният мозък и междинният мозък - са взаимно свързани и по някакъв метод корелират с развиването на покриващите ги фронтална и теменна кост ", съобщи съавторът Барт-Анджан Сингх Булар (Bhart-Anjan Singh Bhullar), от Университета в Йейл и помощник-куратор на отдела попалеонтология и зоология на гръбначните в Музея по естествена история Пийбоди в Йейл.

Матео Фабри (Matteo Fabbri), студент от лабораторията Булар, е водещият създател на проучването.

Въпреки че предходни проучвания са посочили единствено обща връзка сред мозъка и черепа, връзките сред характерни области на мозъка и обособени детайли на покривните кости на черепа, са останали неразбираеми. Това води до спорни теории за някои аспекти на еволюцията на черепа.

Булар и екипа му наблюдават развиването на мозъка и формата на черепа освен при динозаврите, които са най-близо до птиците, само че и в целия жанр, водещ от влечугите към птиците. Те откриват, че мозъците и черепите на множеството влечуги са доста близки между тях, само че динозаврите, които са тясно свързани с птиците, са разнообразни, с уголемени мозъци и издути към тях черепи.

Специфични области на мозъка се трансформират повече от други, завършени от новите провокации, пред които са изправени съществата при прехода от една еволюционна ниша в друга.

" Открихме ясна връзка сред фронталните кости и предния мозък, както и теменната кост и междинния мозък ", споделя Булар.

За да потвърдят своите резултати откривателите изследват ембриони на гущери, алигатори и птици благодарение на компютърна томография.

" Ние допускаме, че тази връзка съществува при всички гръбначни с костни черепи и демонстрира дълбоката връзка сред развиването на мозъка и покриващия го череп ", разяснява Булар. " Това значи, че мозъкът създава молекулярни сигнали, които инструктират скелета да се образува към него, макар че относително малко знаем за точното естество на това моделиране ".

" В последна сметка, едно от най-важните послания тук е, че еволюцията е по-проста и по-елегантна, в сравнение с наподобява " - прибавя Булар. " Множество видимо разнообразни промени - да вземем за пример в мозъка и черепа - в действителност може да имат една съществена причина и съставляват разнообразие на една промяна ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР