Драматичните изпитания за човечеството са повод да отправим общ призив

...
Драматичните изпитания за човечеството са повод да отправим общ призив
Коментари Харесай

Радев тържествената вечеря ифтар: Да отправим общ призив за мир и подкрепа към бедстващите в регионите на конфликти

Драматичните тествания за човечеството са мотив да отправим общ апел за мир и съгласие, за съпричастност и поддръжка към бедстващите в регионите на кървави военни спорове, където всеки ден не престават да умират почтени дами и деца и, за жалост, човешкият живот престана да бъде полезност.

Това съобщи президентът на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. По традиция всяка година президентът е хазаин на събитието в символ на почитание към значимостта на религиозните обичаи и традиции на българските жители с мюсюлманско изповедание.

Гости на вечерята ифтар са представители на мюсюлманската и на останалите обичайни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици. В събитието взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, а президентът беше дружно със брачната половинка си Десислава Радева.

В приветствието си при започване на тържествената вечеря президентът съобщи, че отправеният апел за мир е демонстрация на отговорност към ориста на идните генерации, на които сме длъжни да завещаем по-добър свят, учреден на съгласие. „ Наш дълг е и да възпитаваме младежите в дух на взаимно почитание, приемливост и добротворство “, сподели президентът и добави, че тази задача е голяма отговорност, както за държавните институции и цялото ни общество, само че и изключително за управленията на вероизповеданията в нашата страна. Президентът изрази благодарност за напъните им за подсилване на междурелигиозния разговор и приемливост, наследени от предците ни, и с които обществото ни се гордее, а страната ни е образец за целия район. 

пожела на всички български мюсюлмани, на техните фамилии и близки здраве, мир и благополучие. „ Следващите дни и седмици са освен време за пост и молитва, за разсъждение и равносметка, а и за примирение и помилван, за състрадание и лепта “, сподели президентът и добави, че разбирането на смисъла от духовната храна дава мощ на индивида в устрема към мъдрост и духовно извисяване. 

В приветствието си основният мюфтия Мустафа Хаджи изрази благодарност към президентската институция и президента за семейството на вечерята ифтар. „ Българският народ е образец за приемливост и положително общуване, което е в контраст на протичащото се в международен мащаб, където се водят войни на религиозна основа “, сподели Мустафа Хаджи, като означи, че въпреки и тържествената вечеря ифтар да се провежда годишно, с всяка минала година тя става по-значима, оповестиха от прессекретариата на президентството.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР