Драматичен театър Сава Огнянов“ – Русе ще бъде домакин на

...
Драматичен театър Сава Огнянов“ – Русе ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Наситена програма предлага театралната среща „Русенски дискурси“

Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ – Русе ще бъде хазаин на първата Международна театрална среща„ Русенски дискурси “ 2023 година, отдадена на творчеството на австрийския драматург Юра Зойфер.

Срещата се провежда от театъра дружно с австрийските сътрудници от „ Юра Зойфер Гезелшафт “, Театър „ Архе “ (Виена) и Международното сдружение „ Елиас Канети “ и е първата по рода си в България.

Кой е Юра Зойфер? „ Краткият му витален път се развива сред две диктатури, сред два опита за бягство от тези диктатури и в търсене на една татковина, която на никое място не съумява да откри с изключение на в творчеството си. “Така малко го разказва една от изследователките на живота и творчеството му проф. Пенка Ангелова. Той се ражда в заможно еврейско семейство на 8.12.1912г. в Харков, Украйна. След нашествието на Червената войска през 1920 година фамилията напуща страната. С вярата, че това е за малко, пробва да се откри в Грузия. Когато схващат, че нашествениците се насочат и към тази страна, през Константинопол и Баден семейство Зойфер съумяват да се открият във Виена. Тук стартира късият креативен път на Юра като млад стихотворец. Той написва над 100 стихотворения, основава и прозаичност, а четири от петте му пиеси са преведени на български език. Запазен е също откъс от романа “Така почина една партия “, защото по време на арестите и гоненията трите екземпляра, които Юра Зойфер оставя при другари, са единствено отчасти съхранени. През 1936г. той е задържан. През Виенския областен затвор, Инсбрук и Дахау, попада в Бухенвалд. Там умира след тежко боледуване на 16.02. 1939г. преди да навърши 27 години. Дни по-късно идва документ за освобождение, издействан от родителите му, които съумяват да избягат в Америка.

Първата среща с пиеса на Юра Зойфер в България е на русенска сцена. Тя става в сезон 1997-1998, когато държавна такса “Сава Огнянов слага „ Винета – потъналият град “. Преводът от немски е на проф. Пенка Ангелова, театралната редакция на спектакъла прави Крум Гергицов. Проф. Пенка Ангелова и проф. Ана Димова откриват за българските литературни и театрални експерти пиесите на Юра Зойфер като ги превеждат и събират в сборника „ От парадайса до края на света “.

Събитието ще предложи редица полемики и лекции за живота и творчеството на Юра Зойфер, като от българска страна присъединяване ще вземат шефът на театъра Боян Иванов, режисьорът Явор Гърдев, ръководителят на Международното сдружение „ Елиас Канети “ проф. Пенка Ангелова, театроведът Крум Гергицов.

В програмата са включени:

виртуална галерия, отдадена на живота на Юра Зойфер;

прожекции на сценичен театър и опера по пиесата на Юра Зойфер „ Краят на света “;

спектакълът „ Астория “ по едноименната пиеса на австрийския драматург, с режисьор Валерия Минева и с присъединяване на студенти от НАТФИЗ.

Сред задачите на „ Русенски дискурси “ 2023 са български режисьори, драматурзи и шефове на театри да се срещнат с задгранични евентуални европейски сътрудници, да бъдат открити трайни контакти и да бъдат разисквани хрумвания и благоприятни условия за взаимни нови планове, а Русе да се утвърди като център за интернационално съдействие в региона на театралното изкуство.

Входът за всички събития е СВОБОДЕН!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР