Драмата за тежката индустрия не е породена от събитията в

...
Драмата за тежката индустрия не е породена от събитията в
Коментари Харесай

Ивайло Найденов: Не се знае какво ще стане с договора с „Газпром“

Драмата за тежката промишленост не е подбудена от събитията в Украйна. Нашите проблеми датират от август предходната година – от този момент са високите цени на електрическата енергия в България. Това сподели пред БНР Ивайло Найденов, изпълнителен шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. По думите му към това се прибавят смутените вериги на доставка от интервала на Covid пандемията.

„ Резервите на доста от заводите се поизчерпаха. Сегашното състояние в допълнение утежнява тази обстановка. Свободните средства в някои промишлености стартират да се изчерпват и оцеляването би могло да стане по-трудно. “

Наистина е значимо да продължат обезщетенията за цената на електрическата енергия, до момента в който се успокоят пазарите, разяснява Найденов в предаването „ Преди всички “. Според него „ сега виждаме безспорна суматоха, изключително на пазарите на природния газ в Западна Европа “ и цени, които в рамките дневно варират от 300 до 70-80 евро и след това назад нагоре.

„ Като влакче на ужасите – в този момент сме надолу, не знаем дали ще сме нагоре след няколко дни. “

Ивайло Найденов акцентира, че това лишава предприятията от предвидимост и нищо не може да се бюджетира.

„ Работещото решение особено за електрическата енергия е продължение на обезщетителните механизми. Държавата би трябвало по някакъв метод да се намеси, с цел да успокои пазарите. Това дали би трябвало да става с изкупуване на някаква продукция и презапасяване - да вземем за пример със зърното или по различен метод – чисто регулаторно, нормативно, би трябвало да се разиска. Аз не знам по какъв начин земеделският министър ще субсидира цената на газа “, съобщи още Найденов.

Цените на торовете порастват още от предходната есен, тъй като ги „ дърпа “ пазарът на природен газ, добави той.

Цената на газа на нашия пазар е към 40 на 100 по-ниска от европейската, означи Ивайло Найденов.

Предишните договаряния с „ Газпром “ преди 10 години продължиха 1 година. Притеснително е, че не се знае какво ще стане с контракта с „ Газпром “, посочи Найденов.

„ Тъй като по този контракт се внасят 75% от количествата газ в България. “

На промишлеността ѝ би трябвало гарантиране на дълготрайните доставки на природен газ. Не би трябвало да се допусне като при електрическата енергия пазаруване от ден за ден, разясни Ивайло Найденов.

„ Някои страни доста по-лесно могат да се „ откачат “ от Русия, в сравнение с България. Аз се притеснявам, че внезапно изкарването на този снабдител, който дава отговор за 44% от вноса на Европейски Съюз на природен газ ще докара до битка на пазарите. Защото не е единствено Европа консуматор на природен газ, изключително на полутечен природен газ. Индия е огромен консуматор, Латинска Америка, Япония, Китай. Сега ще има битка за газ, да се изпълнят газохранилищата. Неминуемо това ще докара до спомагателен подтик на цените нагоре. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР