Драма и размествания в генералното класиране донесе 19-ия етап в

...
Драма и размествания в генералното класиране донесе 19-ия етап в
Коментари Харесай

Бернал облече жълтата фланелка в Тура след прекратяване на 19-ия етап

Драма и разбърквания в генералното класиране донесе 19-ия стадий в Обиколката на Франция, който даже не съумя да приключи. Отсечката от 126 километра сред Сен Жан дьо Мориен и Тин беше прекъсната след 89-ия километър поради неприятни атмосферни условия.

Проливни превалявания, градушка и срутване на кални маси в пътя от Вал д’Изер към Тин, не разрешиха на колоната да се насочи към финала. Организаторът на Тура и съдийския състав взеха решение да не награждават етапен победител, като времената за генералното класиране бяха зачетени при прекосяването на височината от висша категория Кол дьо л’Изеран.

Пръв през нея мина Еган Бернал от " Инеос ", като имаше задатък пред всички останали. Това му разреши да съблече жълтото трико от раменете на Жулиан Алафилип.

Колоездачът на " Декьонинк Куикстеп " носеше трикото в продължение на 14 дни и стартира деня с 1.30 минути пред Бернал. Той обаче се оказа в усложнение и загуби близо две минути от младия колумбиец.

#TDF2019 GC after 19 stages:

1. @Eganbernal (@TeamINEOS)
2. Alaphilippe (DQT) +45’’
3. @GeraintThomas86 (@TeamINEOS) +1’03’’
4. Kruijswijk (TJV) +1’15’’
5. Buchmann (BOH) +1’42’’ pic.twitter.com/Qxn10WEMUu
— Team INEOS (@TeamINEOS) July 26, 2019

Бернал става най-младият колоездач от 1992 година, който облича лидерското трико. Последният играч под 23 години, който е бил водач в Тура е Ришар Виренк.

Етапът включваше пет изкачвания – две от трета, едно от втора, едно от първа и едно от висша категория, с близо 4000 метра денивелация. В последна сметка Само четири от височините бяха преодолени. Денят стартира с висока скорост от първия километър и усложнения за доста колоездачи.

Още на 36-ия километър от велосипеда слезе петият в класирането Тибо Пино, който спря за здравна помощ и не съумя да кара със скоростта на останалите. Въпреки опитите си да продължи французинът се отхвърли, а от тима на FDJ обясниха, че той има мускулен проблем, получен в предходния 18-и стадий.

Същинската борба сред кандидатите за жълтата фланелка стартира на изкачването Кол дьо л’Изеран (12.9 км със 7.5% междинен наклон), която е на 2770 метра надморска височина. Тимът на " Инеос " наложи крепко движение, след което първенецът от 2018 година Герант Томас нападна. Това докара до усложнение за Алафилип, а откакто офанзивата на уелсеца беше обезвредена от Стивън Краусвайк ( " Йъмбо " ) и Емануел Бухман ( " Бора " ), се стигна до контраофанзива на Бернал.

Колумбиецът стартира да печели време, като застигна всички останали бегълци, изпревари всеки един от тях и стартира да се спуска от височината самичък, следван на няколко метра от Саймън Йейтс.

На към минута зад него се събраха Томас, Краусвайк, Бухман и Микел Ланда, до момента в който на две минути беше носителят на жълтата фланелка Алафилип, който към този момент губеше трикото.

Малко след спускането стана ясно, че в долината на Вал д’Изер и метода към финалното нанагорнище времето е неприятно и има проливни дъждове. Бури доведоха до срутване на кални маси и доста вода по асфалта, след което журито реши да постави завършек на стадия, зачитайки различките на изкачването.

Въпреки разногласията от част от любимците и желанието им да продължат, беше комплициран завършек на стадия. Близо час след прекъсването на стадия уредниците разпространиха и класирането, зачитайки разлика от Бернал и останалите любимци 50 секунди при прекосяването на л’Изеран, а Алафилип на 2.07 минути.

 Жулиан Алафилип след неутрализирането на стадия.
© Reuters

Жулиан Алафилип след неутрализирането на стадия.

След 19 стадия Бернал оглавява класирането с 45 секунди пред Алфилип и 1.03 минути пред своя съотборник Герант Томас. В топ 5 са още Стивън Краусвайк на 1.15 минути и Емануел Бухман на 1.42.

В събота следва 20-ият стадий, който дава последна опция за разбърквания в генералното класиране. Колоната ще измине единствено 130 км сред Албертвил и Вал Торен, като са включени три изкачвания – едно от първа категория, едно от втора и край на висша категория. Колоездачите ще завършат на 2365 метра след 33-километрово нанагорнище.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР