Драгомир Заков - постоянен представител на България в НАТО, е

...
Драгомир Заков - постоянен представител на България в НАТО, е
Коментари Харесай

Драгомир Заков е новият министър на отбраната, избран с гласовете на 181 депутати

Драгомир Заков - непрекъснат представител на България в НАТО, е новият министър на защитата. Той бе определен с гласовете на 181 депутати, без срещу, и с 33 " въздържали се ".

Драгомир Заков - непрекъснат представител на България в НАТО, е новият претендент на Политическа партия за боен министър. Буквално половин час преди началото на пленарното съвещание на Народното събрание, на което би трябвало да бъде определен новият член на кабинет, към момента се смяташе, че отпред на ведомството ще застане военният специалист от Политическа партия. Посланик Заков е определен в последния миг и незабавно дойде от Брюксел.

Самият Петков не можа да изясни добре неочакваната смяна. На влизане в Народното събрание министър председателят разгласи, че е " доста благополучен ", че Заков е приел поканата на Политическа партия да заеме поста, и увери, че той е най-подготвеният човек да оглави военнното ведомство. За Тагарев Петков сподели, че ще " оказва помощ със препоръки ".

А на въпроса за какво е определен тъкмо Заков, министър председателят отвърна: " Причината е, че този човек се съгласи в последния миг. " Хаотичната обстановка не изглеждаше да го смущава - Петков демонстрираше чудесно въодушевление.

" Много съм благополучен да кажа, че Заков удостовери късно нощес нашата покана, тъй като сега в българската сигурност в границите на интернационалната сигурност няма по-подготвен човек от него ", стимулира решението си министър-председателят.

Той добави, че сега Заков е дипломат на България в НАТО.

Премиерът отговори на въпрос за какво е направена смяна в последния миг. " Причината е, че този човек се съгласи ", сподели Петков.

По думите му не е имало никакъв отпор от други институции.

" Аз уведомих нощес президента. Първо уведомих нашите съдружни сътрудници. Не е никакъв отпор от никакви други институции. Това е наше решение. Много се веселя, че българското държавно управление е свободно да работи ", съобщи още Петков и увери, че решенията на държавното управление са най-правилни за страната.

Кирил Петков изясни, че почита миналата кандидатура на Тодор Тагарев. " Той ще поддържа със препоръки. Човекът е твърдо застанал зад нашите позиции. От тази позиция няма никакъв въпрос. Единственото, което беше доста значимо да се каже е, че сега груповата сигурност на Европейски Съюз е в друга рамка, в сравнение с да погледнем чисто националната сигурност ", сподели още Петков.

Според премиера новият претендент е координиран с президента Румен Радев и с съдружните сътрудници на Политическа партия.

Премиерът разяснява и дали е имало напън върху Стефан Янев и акцентира, че от тук нататък никой министър не може да си прави самичък политика през Фейсбук.

" Няма по какъв начин да се случва, че някой министър да споделя " стабилността на държавното управление зависи от мен ". Нашето държавно управление не може да бъде залог на който и да било. Ние сме свободни да действаме и имаме вяра в вярната политика ", сподели още министър-председателят.

Малко по-късно министър председателят Кирил Петков показа публично пред депутатите новата изненадваща кандидатура на Драгомир Зарков за боен министър откакто взе главата на досегашния Стефан Янев. След разгромяващата декларация на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов обаче министър председателят изпадна в ступор.

Когато ръководителят на Народно събрание Никола Минчев го предложения, с цел да показа проекторешението си за рокадата в Министерски съвет, Петков не чу името си и се наложи Минчев да го прикани още веднъж към трибуната.

" Снощи сме изнесли 190 индивида от Киев, успяхме да го създадем, до момента в който някои са се упражнявали в изразителност. Имахме дребен прозорец ", разгласи министър председателят.

" В момента има над 40-километрова линия от въоръжени сили, които вървят към Киев. Това стана с помощта на ген. Венев и Министерство на външните работи, с киевските служители на реда и в последния миг безусловно изкарахме хората. Автобусите се движиха на разстояние един от различен, с цел да не се намерения, че е боен ескорт ", изясни още Петков.

При представянето на Драгомир Заков, до момента непрекъснат представител на България в НАТО, министър председателят акцентира, че той има стабилен опит в областта на сигурността и изключително по противопоставяне на дезинформацията.

Мотивите за оставка на Янев били, че никой министър нямал право да прави лична външна политика през фейсбук, нито да се чувствал като
залог за стабилността на кабинета, повтори Петков. Той назова самодейни изявленията на военния министър.

" Това държавно управление не може да бъде
залог или вкарано в конвенционалност, на който и да било. Имаме 4 партии, които го поддържат, имаме ясна политика и всякаква политика се взима в този формат и в никакъв различен ", съобщи още министър председател.

Веднага след началото на пленарното съвещание обаче, водачът на депутатите на Политическа партия Андрей Гюров изиска 30-минутна отмора " поради протичащите съвещания в парламентарните групи ".

След завръщането на депутатите в залата първи излезе да приказва водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, с цел да изиска оставката на държавното управление. Той упрекна Петков, че обслужва непознати ползи, и го предизвести със " съда на историята ".

Самият Петков не реагира на настояването за оставка, а избра да показа биографията на новия претендент. За претекстовете да бъде отхвърлен Янев той повтори вчерашните си причини - че външната политика е отговорност на държавното управление, а не на обособен министър, и че кабинетът не зависи от един човек, както съгласно него счита Янев. " Българският интерес не е да се снижим, да сме по-тихи от най-тихите. Не, това държавно управление ще работи на база на правила и, когато види нещо, което не е вярно, ние ще споделяме това! ", прогласи министър председателят.

Българска социалистическа партия: Не може министър председателят, болшинството и министърът да приказват на друг език

Българска социалистическа партия поддържа промяната, стана ясно от изявление на соцдепутата Атанас Зафиров. Той уточни, че Янев показва неспособност да работи с премиера и с политическата мощ, която го е излъчила. Той уточни, че не може в актуалната обстановка министър-председателят, съдружното болшинство и военният министър да приказват на друг език. И добави, че левицата ще поддържа решението на Петков, с цел да извърши уговорките си към обединението.

Движение за права и свободи: Нямате причини за оставката на Янев

Водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ обърна внимание, че Янев е разкрил, че ще му бъде поискана оставката, с поста си във Facebook. А точно тази обява беше главен претекст на Петков да му изиска оставката ден по-късно. Това, съгласно Карадайъ, значи, че в действителност няма същински причини за освобождението на военния министър. " Това държавно управление е нездравословно за страната. Българските жители не са опитни зайчета ", разгласи Карадайъ.

ГЕРБ-СДС: Искате да удовлетворите Румен Радев

От ГЕРБ-СДС оповестиха, че повода за промяната на Тагарев със Заков е да се удовлетвори президентът Румен Радев. " Много се надявам да не се окажете в обстановка, в която следващ ваш министър показва персонално мнение ", обърна се към премиера депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен външен министър Екатерина Захариева. Тя уточни протичащото се като доказателство, че четворната коалиция е безпринципна и лишена от идеологическа заварка. " Ще ви спасим и през днешния ден ", даде обещание тя снизходително поддръжка на Петков.

" С такива другари не ни трябват врагове ", отвърна й министър председателят. Той се похвали, че 190 българи от Киев са били " изнесени " - за която дума и шефът на Народното събрание Никола Минчев го поправя - и укори ГЕРБ, че се е провалило в избавителната интервенция на алпиниста Боян Петров.

Споменаването на случая ядоса герберите - Захариева го упрекна в неистина, когато твърди, че е провел търсенето на Петров, с цел да си го впише в автобиографията. Петков изиска да отговори и диалогът щеше да се проточи, в случай че Никола Минчев помоли да не се насочва в тази посока.

Политическа партия: Имаше дисонанс с политиката на държавното управление

Андрей Гюров изясни от името на Политическа партия, че промяната на министъра се е наложила поради дисонанс сред него и политиката на държавното управление. " Ние не се притесняваме от електоралните настройки, тъй като за нас е доста по-голям българският народен интерес ", съобщи той. И означи, че " ставаме очевидци на популистки дейности ", които служат на " ретроградни ползи ". " Нека не се разделяме на русофили и русофоби. Нека се обърнем към разсъдъка, към правилата на демокрацията и плурализма ", прикани той.

В хода на съвещанието избухна престрелка сред премиеро Кирил Петков избухна и водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Министър-председателят се върна в пленарната зала и се скара на депутата: " Като си подобен мъж, за какво не си в Украйна да спасяваш български жители, а се упражняваш на изразителност от трибуната? Знаеш ли кои са тези 190 души, които сме избавили с рейсове през 3 часа през нощта? Майки с деца ", разгневи се Петков.

Преди това Костадинов попита за какво единствено 190 души са били избавени от войната, в случай, че 4000 българи са декларирали предпочитание да се върнат в страната ни.

" Г-н Петков вие нямате министри. Единственото, което имате е отговорност. Отговорността България да не се трансформира в папагал, повтарящ непознати изречения, защитаващ непознати ползи - това е отговорността на българските ръководещи. Докато тук се упражняваме в сладкодумство, в този миг умират наши сънародници ", добави ръководителят на " Възраждане ".

" Ако войната почука на нашата граница и тя пристигна при нас, най-вече да ви пратят видео картички, както направиха при Зеленски. Г-н Петков, вие не се справяте като министър-председател. Уверявам ви, че постоянно за тази позиция да се навежда цяла страна, криейки се зад Европейски Съюз и НАТО, ще има съд на историята ", сподели още Костадинов.

Междувременно в програмата на Народното събрание продължаваше да участва проекторешението, с което се предлага Тагарев за министър. Паралелно с това има и предложение за отдръпване на проекторешението за Тагарев и замяната му с такова за Заков.

Пред постройката на Народното събрание пък се организира протест в поддръжка на Стефан Янев. На него се събраха няколко десетки индивида, които се разположиха на паметника на Царя Освободител.

Очаквайте детайлности!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР