Драгомир Стойнев и Делян Добрев попитаха Живка Железова съдружник ли

...
Драгомир Стойнев и Делян Добрев попитаха Живка Железова съдружник ли
Коментари Харесай

Двама бивши енергийни министри обвиниха в лобизъм депутатка от ИТН, тя отрече


Драгомир Стойнев и Делян Добрев попитаха Живка Железова съучастник ли е във компания за фотоволтаици

Двама някогашни енергийни министри, през днешния ден депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, упрекнаха в лобизъм депутатка от Има Такъв Народ. Това стана по време на чуването на служебния енергиен министър Андрей Желязков, иницииран от Живка Железова и група депутати.

Енергийният министър беше поканен в Народното събрание да изясни за какво страната ни се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 година Целта на директивата е да насърчи потреблението на екомощности, тъй че до 2030 година 32% от брутното произвеждане на сила да е от зелена сила.

Пръв реагира социалистът Драгомир Стойнев, който попита от трибуната по адрес на Железова: " Тя съучастник ли е във компания за фотоволтаична техника? Това е спор на ползи и би трябвало ли цялата зала да се занимава с този частен случай? "

" И аз не можех да си обясня това чуване, има доста наставления, по които сме закъснели ", включи се Делян Добрев от ГЕРБ/СДС. " Това е лобистки проблем, по който хора са взели двойно финансиране - веднъж от Европейски Съюз са им финансирани инсталациите и повторно желаят да взимат пари от страната за създадената им енрегия ", установи Добрев.

Железова не отговори дали е притежател на ВЕИ мощности. Тя обаче отхвърли да е в спор на ползи с поисканото чуване, тъй като, съгласно нея, директивата не се отнася директно към нея.

От Демократична България пък поддържаха потребността от забързването на директивата, тъй като ГЕРБ се занимавали с " Турски поток " и АЕЦ " Белене ", вместо да транспонират директивата. Мартин Димитров дори настоя министърът да побърза да внесе законопроекта, с цел да се даде опция елементарни български жители да могат да печелят от ВЕИ, а освен огромните компании.

" Тази инструкция не е краят на света! ", репликира Драгомир Стойнев, като разясни, че тя визира извънредно доста цялата енергетика.

" Някой може да лобира за ВЕИ-та, само че ние би трябвало да кажем почтено на тези хора какво ще се случи с тях ", засяга той ориста на комплекса " Марица Изток ".

Обсъжданата инструкция е същата, за която сутринта от Движение за права и свободи желаеха отсрочване на разискването поради механически гаф.

Рамадан Аталай допусна, че депутатката от Има Такъв Народ е поискала разглеждането на директивата, с цел да може въпросните ВЕИ-фирми да усвоят още средства. Аталай акцентира на незабавната потребност от внасянето на Плана за възобновяване и резистентност.

А в отговор на желанията за чуване на енергийния министър на всеки три месеца, Аталай отвърна:

" Аз ви предлагам на тридневие да идва в Народното събрание, тъй като в този парламент надали ще стоим три месеца. Нещата в енергетиката са толкоз съществени, колкото са несериозни тези, които отсъстват през днешния ден от залата ".

" Тежко и горко на енергетиката! ", възкликна още депутатът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР