Драгомир Младенов, Фейсбук Блокирането на преговорите за присъединяване на РСМ

...
Драгомир Младенов, Фейсбук Блокирането на преговорите за присъединяване на РСМ
Коментари Харесай

Френското предложение за РСМ: Българският национален интерес е представен като европейски

Драгомир Младенов, Facebook
Блокирането на договарянията за присъединение на РСМ към Европейски Съюз в никакъв случай не е било самоцел, а средство - да убедим Република Северна Македония да бъде виновна по пътя си към европейското семейство. Защото РСМ пое явен ангажимент за добросъседство, с помощта на напъните, положени от кабинета “Борисов ”.

От 2019-та до 2022-та година двустранният спор сред София и Скопие нямаше прогрес. Нещо повече-напрежението сред страните ескалира и се стигна до нападателни прояви от страна на РСМ. Общата комисия за история и просвета беше неглижирана от македонските представители, а работата й вървеше мъчно. На политическо равнище се видяха само доста декларация и безрезултатни ПР-акции. За информация: самолетната линия София-Скопие, която Кирил Петков разгласи в първите си дни като министър председател.

В последните години Европейски Съюз наблюдаваше разногласието ни с РСМ безучастно, до момента в който РСМ водеше отрицателна акция против България навътре в Съюза.

И воала: Европейски Съюз най-сетне се намеси в разногласието ни с РСМ посредством така наречен френско предложение. Нещо повече-в първия протокол на френското предложение се споделя, че РСМ може да стартира договарянията си незабавно. Но едвам когато промени Конституцията си, отбелязвайки ролята на българите в нея и откакто хармонизира законодателството си. Македонското гледище беше тъкмо противоположното - българите да влязат в Конституцията им едвам откакто договарянията за влизане в Европейски Съюз стартират.

Протоколът залага и съответни стъпки и периоди за смяна на монументи, табели и образователните стратегии в периода до началото на образователната 2024-2025-та година. Нещо, за което България настояваше.

Българското общество от дълго време е разпознало двата съществени източника на ненавист в РСМ към България. Това са паметниците и образователните осведомителни масиви. Френското предложение за първи път предлага отразяването на истината- в ясни периоди и по отношение на ясна методика- той залага оригиналите на съответните исторически извори и литературни текстове да бъдат налични и употребявани в просветителните институции.

Неспазването на всяко едно от тези условия значи автоматизирано прекъсване на процеса по договаряния за РСМ! Ето за какво сегашните ръководещи на районен съд Македония отхвърлиха френското предложение.

Френското предложение: Българският народен интерес е показан като европейски. Протоколът е предложение и по него може да се работи за подобряването му.

Но е най-хубавото, което България е получавала в този спор до този миг. А България желае да отбрани правата на българите в РСМ, историята и достойнството си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР