Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в град

...
Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в град
Коментари Харесай

Драгомир Драганов:”Имам дълг към Русе и региона и мога да направя добри неща”

Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 година в град Бяла. Висшето си обучение приключва в Икономически Университет, гр. Варна – „ Управление на индустрията “, магистър. Член е на Съюз на демократичните сили от 1990 година, регионален ръководител на Съюз на демократичните сили от 2015 година и член на НИС от 2006 година Бил е заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в интервала от 1990 година до 1995 година От 2003 година до 2007 година е общински консултант в Община Две могили, а от 2007 година до 2011 година - кмет на Общината.

От 2019 година досега още веднъж определен за общински консултант в Община Две могили. Успешен управител и бизнесмен в частния бизнес с одобрен, дълготраен опит в региона на текстилната промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве. Бил е президент на ФК „ Бенковски “ - Бяла и ФК " Филип Тотю " - Две могили, както и член на директорски съвет на ФК „ Дунав “ Русе. Женен, с две деца и двама внуци.

- Здравейте, господин Драганов! Вие сте един от най-активните кандидат-депутати, които не престават да водят акцията си в борба за 48-то Народно заседание. За следващ път сте в нашето студио, само че нямам спомен да сме казвали по какъв начин тръгнахте в политикатаи беше ли мръсна работа тогава политиката?

Още първоначално, 90-та година. Тогава имаше огромни очаквания и хората се надяваха на тая смяна, която все се прокламира. Имах вяра, че ще се махне Българската комунистическа партия, ще пристигна демокрацията и нещата ще бъдат по-свободни. Действително в течение на годините ние влязохме в Европейския съюз, хората започнаха да пътуват свободно, до момента в който до 90-та мъчно се излизаше, чакахме по 4-5 месеца да ни изкарат визи, с цел да отидем в западни страни.

Казвам им, че свободата не е свободия, изисква ред, който би трябвало да се съблюдава, не може всеки да прави каквото си желае. Трябва да се съблюдават морално-етични правила, които са основата на демокрацията.

- Какви са настроенията измежду хората, към този момент сме в последната седмица от акцията. Ще гласоподават ли?

Моето усещане е, че огромна част от хората няма да отидат да гласоподават. Те споделят: “Видяхме едните, видяхме и другите и няма за кого да гласуваме, никой не мисли за нас ”. Когато отидат в Народното събрание или Министерски съвет, политиците не пазят ползите на народа, а пазят персоналните и партийни ползи. Това води до ниската изборна интензивност. Голяма част от гласоподавателите желаят да дадат вота си за познати хора, хора, които работят на терен. А огромна част от претендентите в листите са спуснати от други места, не живеят и не работят тук и когато влязат в Народното събрание не идват при своите гласоподаватели, не извършват обещанията си.

- Ако предходната година по време на изборите огромния проблем беше коронавирус обстановката, в този момент имаме война в Украйна. Президентът в петък свика консултативната група поради тази готовност в Русия. Колко сериозна е опасността съгласно вас, хората усещат ли я, какъв брой е значимо да има държавно управление след 2-ри октомври?

Мисля, че ще има държавно управление, тъй като единствено едно постоянно държавно управление, излъчено от един консолидиран парламент с болшинство, може да реши тези проблеми, които ще се наслагват във времето. Само едно такова постоянно държавно управление може да даде успокоение. Знаете, че огромна част от съветските жители бягат от мобилизацията. При нас също има една диаспора от съветски жители, които имат парцели по Черноморието и се чака напор. Както има сирийци, афганистанци, украинци, в този момент се чака и вълна от съветски жители. Защото доста от съветските жители считат, че не е стимулирана тази война и не би трябвало да се водят в актуалните условия такива военни дейности за нарушение териториалната целокупност на една суверенна страна.

- Това ще бъде един от проблемите - и съветски бежанци?

Да. И за решаването на този проблем е нужно постоянно държавно управление.

- А би трябвало и бюджет да се приема.

Абсолютно.

- Според служебния финансов министър Росица Велкова, след изборите на идващото държавно управление ще му се наложи или да усилва налозите или да понижи разноските, има и трети вариант- да усили дълга, с цел да може страната да се оправи чисто финансово. Споделяте ли това мнение и кой от разновидностите е най-правилен?

Нито един не е верен, тъй като огромна част от обществото е обезпокоена от увеличаващата се инфлация. В някои браншове на стопанската система тя доближава 40-50 % и първата задача на това държавно управление ще е да възстановява цените. Защото те изяждат приходите на популацията и рефлектират върху най-бедните пластове от обществото. Така че когато усилваш налозите, ще би трябвало да могат да се събират тези налози и тогава събираемостта ще е доста ниска, ще се крият налози и ще се усили сивата част на стопанската система. Така че най-голямата и първа задача на новото държавно управление ще бъде да успокои икономическата рецесия. Но би трябвало да се реши и политическата - да има едно устойчиво болшинство в Народното събрание и едно законно излъчено държавно управление. Тогава нещата ще си дойдат на мястото и ще си върнем остарелия метод на живот, който загубихме преди година и половина с тази галопираща инфлация, която е непостижима за огромна част от популацията.

- Но какво значи да се реши политическата рецесия? Да седнат една част от партиите и да се договорят на маса, всеки да си вземат парче от баницата? Ние елементарните жители оставаме с впречатлението, че вие политиците единствено по този начин може да се успокоите.

Аз ще ви върна отново към 90-те години, когато имаше една неотстъпчивост и главните сили тогава - Съюзът на демократичните сили и Българската комунистическа партия проведоха кръглата маса. Бяха и Луканов и Желев, седнаха и взеха решение тоя проблем като насрочиха Великото Народно заседание. Така че пред нас е нужна една втора кръгла маса, където главните политически сили да могат да се договорят за най-важните въпроси, които сега вълнуват обществото. Може ли преди 30 години тези политици да имат такава мъдрост, макар че имаха извънредно доста червени линии, седнаха и откриха допирни точки. А в този момент при тази европейска устременост на България, член на НАТО, да не можем да решим най-важните проблеми, които вълнуват обществото! Затова в политиката в никакъв случай не казвайте в никакъв случай. Виждам младите политици споделят: “С тези няма да приказваме! ”. Значи не са за политиката. Необходима ни е такава кръгла маса, с цел да се тръгне напред.

- Тогава в действителност прохождахме като народна власт, като плурализъм, като многопартийност. Сега доста хора схванаха, че от политика се печели и всеки желае да е политик.

Многообразието от политически партии е огромно и разбирателството по-трудно. Тогава политиците като Дертлиев, Милан Дренчев и Стефан Савов бяха идеалисти, знаеха защо се борят. Сега в политиката влизат млади, неопитни хора, без действителна визия за проблемите и отиват да градят кариера или да получават облаги от политиката. В политиката би трябвало да си можещ, компетентен и да имаш съотвения опит, с цел да можеш да вземаш решения в спешни обстановки. А точно в този момент по отношение на войната в Украйна би трябвало да се вземат такива значими решения от опитни политици.

- Ако би трябвало вие да гласувате да пратим или не военна помощ за Украйна?

Ние сме проевропейски настроени и тази експанзия, която се прави от Русия към Украйна, аз съм за изпращането на военна помощ. Само по този начин може да се спре войната.

- Малко по-рано в нашия диалог казахте, че страната би трябвало да възстановява цените и да спре галопиращата инфлация, само че като десен политик по какъв начин смятате, че страната може да реши тези чисто стопански проблеми?

- Ще ви кажа напълно свеж образец от оня ден. В срещите с мен гласоподавателите споделят, че най-важният въпрос е да си обезпечат отоплението за зимния сезон. Голяма част от горите са общински, само че има и държавни. Може да се вземе едно такова решение от общинските препоръки или от лесничействата - там където има дървета, които са паднали, да може да се почистят и хората да се снабдят с дървесина. Така че има някои такива ограничения, които ще са и превантивни против естествени бедствия. А сега от всички енергоносители хората се ориентират към електрическата енергия. Ако всяко последващо държавно управление понижи обезщетенията които са 250 лева, то това държавно управление незабавно ще падне. Така че всяко едно последващо държавно управление би трябвало да мисли за този компесаторен механизъм да продължи най-малко до началото на лятото на 2023-та.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше в Русе в четвъртък - 22.09. за пръв път от 2019-та година насам. Каза много ласкави думи за вас, това хвалба ли е, по какъв начин се почувствахте?

Като съдружен сътрудник в обединението. Ние сме равноправни сътрудници, въпреки те да имат по-голяма членска маса. Винаги коалициония сътрудник може да даде решения и оферти. Съюз на демократичните сили е имало двама президенти, двама министър-председатели и една дългогодишна история, има хора с опит и познания, които, както сподели Бойко Борисов, Съюз на демократичните сили проправи пътя на България към Европейски Съюз и смъкна комунистическия режим. А аз го познавам от 96-та и контактуваме по разнообразни проблеми.

- Зададох ви този въпрос не с цел да ви върша четки, а тъй като през юли предходната година в това студио вие казахте, че не сте човек, който се подчинява на партийната дисциплинираност.

Вижте, аз имам лично мнение по разнообразни въпроси и в някои случаи, когато тези партийни решения са в прорез на ползите на района, който съставлявам, те няма по какъв начин да бъдат изпълнени. Не могат да ме задължат да гласоподавам за такова решение.

- Има ли към този момент някакъв проблем или тематика, за която да казвате - аз това ще го не отстъпвам в идващите 4 години, до момента в който това не се случи?

Има неща, които са значими за района. Снощи се връщам от Сливо поле, опашката от тирове чак до Мартен. По-бързото влизане в шенгенското пространство ще промени радикално транспортната скица в Русе, тъй като няма да има към този момент митница. И колкото по-бързо влезем в Шенген, толкоз по-добре. Мисля че това ще стане по-бързо, в сравнение с да построим автомагистралата Русе-Търново.

- А по-бързо ли ще влезем в Шенген, в сравнение с Общината ще построи този паркинг за тирове?

Този въпрос е към кмета, само че в случай че има вероятност, че след 1-2 години ще влезем в Шенген, не е належащо да се прахосват непотребни средства.

- Какво е за вас триумфа?

Успеха е работа. Не може да чакаш някой да ти даде решение наготово. Трябва да се трудиш. Работа, работа, работа.

- Вие съумял човек ли сте?

Аз мисля, че с дейностите ми в района съм разпознаваема персона, имам положително семейство, имам внуци, това ми е насладата. С помощта, която оказвам в разнообразни сфери, мисля че съм съумял човек и се веселя, че мога да бъда потребен.

- Защо на 2-ри октомври русенци да гласоподават с бюлетина 24 и преференция 105?

Защото имам един дълг към Русе и района и мога да направя положителни неща. И в случай че не мога да свърша потребни неща, ще се отдръпва. Ако видя, че това, което имаме като хрумвания не се покрепя от останалите политически субекти, ще направя всичко допустимо с осталите сътрудници от другите политически партии да имаме единодушие. Защото огромна част от вложенията отиват в Южна България, а по една или друга причина нашия район изостава в своето развите и са нужни хора, които да лобират. Аз мисля, че ще бъда един от иницаторите и моторите на този развой, тъй като не би трябвало да има червени линии, когато приказваме за добруването на хората.

- Благодаря ви, поисквам ви триумф, нека съумеете да извършите ангажиментиет, които поемате към русенци.

Тази обява е платена политическа реклама. Статията не е журналистически материал и не отразява публицистичната политика на Darik.bg. Медията не може да подсигурява стандарти като обективност и меродавност за оповестено платено наличие.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР