Драгни Георгиев решава да отглежда любимите си северни елени, но

...
Драгни Георгиев решава да отглежда любимите си северни елени, но
Коментари Харесай

Еленът Рудолф до Рожен! Там гледали още 4, но някой ги отровил

Драгни Георгиев взема решение да отглежда обичаните си северни елени, само че на два пъти стадата му измират

Сега е направил уютна плантация край астрономическата обсерватория и желае в нея да има най-малко още 10 животни

7-годишният северен елен Рудолф живее в съвсем естествена среда на повърхност от 20 дка, оградена от всички страни. Вътре има занимания за дребни деца - хамаци, батут, катерушки, въжени тролеи и други Паркът носи името “Лапландия ” и е наоколо до астрономическата обсерватория “Рожен ”.

За да сбъдне дългогодишната си фантазия, 41-годишният някогашен татуист Драгни Георгиев стартира преди години с 8 еленчета. Среща обаче съществени компликации при превозването им поради многото лицензи и дългото разстояние - 5000 км - от Лапландия до Родопите.

“Докарах ги с микробуса си. Струваха над 20 хиляди лева Бяха

в София пред

един мол, за

да ги снимат

във филм

Държах ги затворени в огромна шестоъгълна клетка, с цел да могат да се движат в редица - в квадратна не може, тъй като се удрят в вършиме ъгли.

Оказа се, че мястото, където бяха елените, е пръскано с антифриз, с цел да не се образува лед и да не е хлъзгаво за хората. Елените близали от поръсеното с антифриз пространство и се натровиха. За страдание, към този момент не са живи ”, споделя съвсем през сълзи Драгни.

След като ги изгубил, поел назад към Лапландия, където съгласно легендата живее Дядо Коледа. По време на пътуването му се обадили от организацията по храните дали няма интерес към три северни елена, които се намират в София.

Драгни Георгиев бил

единственият

лицензиран

гледач на

северни елени

Въпросните три елена били открити отново от кинаджии за филм. Собственикът им ги държал в тясна клетка и нямал лиценз.

Драгни ги превозил до Родопите, настанил ги във фермата си. Тогава тя била на скат покрай пътя от Момчиловци до Лъки.

Елените се приспособили съвършено в изискванията и даже на Гергьовден през 2017-а се родило еленче, което кръстили Георги.

През август обаче Драгни ги намерил още веднъж отровени. Този път следствието открило, че е с препарат за растителна отбрана.

“Фермата имаше видеокамера, само че очевидно е било през нощта и злосторниците са видели инфрачервените светлини на устройствата и са ги отбягвали. Нищо не бе записано на тях. Започна инспекция от полицията. Всичко самичък плащах - проби, следствие, само че по този начин и не откриха кой ги е отровил ”, споделя той.

“Най-трудно ми беше да кажа на дъщерите си, които са на 8 и 3 година, че еленчетата още веднъж ги няма и че са умрели от намесата на хора ”, споделя Драгни.

Признава, че след случая бил на път да се откаже от заниманието си. Мястото, където била фермата, минавало през обичайния път на стадо овце от Момчиловци и той се принудил да я реалокира.

Наел нови площи от общо 20 декара наоколо до обсерваторията “Рожен ” и там в този момент се шири еленът Рудолф. Игривият мъжага от време на време може да направи и 100 обиколки на цялото пространство.

Надморската височина е над 1700 м. Плановете му са

да пътува още веднъж

до Лапландия

и да търси няколко

женски за компания

на Рудолф

Смята, че има условия да отглежда най-малко 10 елена.

“Искам хората да са щастливи, а най-много - децата. За тях го върша ”, споделя Георгиев. През лятото през фермата минават по 30-40 деца на ден. Посещават я училищен групи и детски лагери в региона. Рудолф не се плаши от хора и е отзивчив.

“Температурите тук не са доста високи. В парка има дървета с дебели сенки, където еленът се крие, когато му е топло през лятото.

Освен с лишеи Драгни го храни с 2 кг зоб на ден и специфични гранули, които купува от Финландия - те съдържат съставки, нужни за развиването на елените.

“Лишеите се намират мъчно, катеря се по дърветата. Те са обичаната му храна. Нещо като сеното при другите животни. Освен с обичаните му лишеи го храня с малинови листа, детелинки, гъби.

Водя го и на

паша с мотив

10-15 метра ”, споделя той.

“И мъжките, и женските имат рога. Северните елени са единствените, които ги сменят всяка година ”, изяснява стопанинът. В началото на лятото им падат, а до месец-два се появяват нови.

Драгни споделя, че еленът е доста интелигентно животно и възприема всичко, което му се каже.

“Част от командите са на финландски, тъй като по този начин е теоретичен, само че към този момент схваща и български. Скоро тук ще има работилница, където децата да си вършат дарове и да си ги подаряват, а аз и фамилията ми ще вършим дарове за тези, които са сираци и небогати. Ще събираме през лятото материали от гората - шишарки, пръчки, камъчета, и ще ги използваме за ръчните изработки. Сега

подготвям шейна и

по Коледа може

в действителност с Рудолф

да обикаляме региона

В Лапландия на шейната ѝ споделят булке. Нашата, несъмнено, не може да лети, само че все пак ще е съвсем като същинска ”, разкрива Драгни.

Той е от Добрич, а брачната половинка му - от Момчиловци. В продължение на 15 години бил татуист в курорта Албена. От продължителната работа над татуировките обаче почнал да се схваща в кръста. Решили да се реалокират в планината, с цел да осъществят детската си фантазия да отглеждат северни елени.

Иначе по специалност е оператор в мебелното произвеждане. Пътува постоянно до Базел, Швейцария, където работи по график в цех за съоръжение на ВИП самолети. За това време наема гледач и надзирател за обичания си елен. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР