ДПС в лицето на държавата задържаха Ахмед Башев с една

...
ДПС в лицето на държавата задържаха Ахмед Башев с една
Коментари Харесай

Ахмед Башев обвини за задържането си "ДПС в лицето на държавата"

ДПС в лицето на страната задържаха Ахмед Башев с една единствена цел продобиване на изборите за кмет на община Гърмен ". Това е оповестено нощес на персоналната страница във фейсбук на някогашния кмет на Гърмен Ахмед Башев, който е и някогашен народен представител. Той е бил арестуван от полицията по време на акция за пазаруване на гласове.

Башев е бил задържан към 23 ч. в къщата на негов родственик в Рибново по съмнение, че е работил в интерес на един от претендентите за кметове, които се явяват на втори тур.

Самият някогашен кмет на тези избори бе претендент от листата на коалиция " Ние, жителите " и се подреди на трето място с 20% от вота съгласно резултатите от първия тур на изборите. На балотаж в Гърмен през днешния ден се явяват досегашния кмет Минка Капитанова (регистрирана от БДЦ) и Феим Иса (ДПС).

Ахмед Башев беше кмет на община Гърмен три мандата до 2013 година. Полицейското наличие в Гърмен е засилено, има и жандармерия. Полицията е сезирана и за закани посредством SMS против единия от претендентите за кмет на Гърмен и фамилията му, заяви Българска национална телевизия.

По-рано през днешния ден основният прокурор Сотир Цацаров удостовери, че Башев е арестуван за 24 часа по съмнение за пазаруване на гласове в интерес на единия претендент.

През 2009 година Башев бе арестуван като кмет след акция на ДАНС по сигнал на тогавашния народен представител от РЗС Яне Янев по следствие за разпространение на коренен ислям и насилствена ислямизация в село Рибново.

Прокуратурата внесе обвинителен акт против Ахмед Башев през август тази година, а обвиняването му е за занемареност в качеството му на кмет на Гърмен. Прокуратурата твърди, че е имало злоупотреби към ремонт на четвъртокласен път сред Огняново и Рибново, който е трябвало да бъде възобновен след свлачище поради изобилен дъжд през 2005 година

В Пловдив Сотир Цацаров посочи, че в Горна Оряховица са арестувани трима души за същото закононарушение. " Нарушения има на всички места, само че по-скоро всички са свързани с компетенцията на ЦИК, а не на прокуратурата ", разяснява основният прокурор.

" Преписките по инспекции за изборни нарушавания са 1319. От тях 56 са изпратени за специфични инспекции. Обвиняемите са 13. Общо четирима са с мярка " задържане под стража ", сподели още той.

" Образувани са 95 досъдебни производства до този миг, свързани с нарушавания на изборния развой. 17 са бързи производства привлечени са 23 лица в качеството им на обвинени ", заяви Цацаров.

Днес е вторият тур на локалните избори у нас. За кмет ще се гласоподава в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. Осемнадесет от общините, в които ще има втори тур на изборите, са регионални центрове, измежду които и най-големите - София, Пловдив, Варна и Русе.

" Дневник " следи в действително време по какъв начин протича изборният развой - тук.
Как се гласоподава научете тук.
Кои са претендентите за кмет в регионалните градове и регионите - тук
За нарушаванията в изборния развой на първи тур - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (394)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР