ДПС уреди спешен ремонт на републикански път III-592 Момчилград –

...
ДПС уреди спешен ремонт на републикански път III-592 Момчилград –
Коментари Харесай

Депутати от ДПС спешно уредиха ремонт на републикански път в 3 общини

ДПС уреди незабавен ремонт на републикански път III-592 Момчилград – Крумовград, Подкова – Кукуряк – Токачка – Крумовград, който обгръща 67 километра, до момента в който стартира цялостната рехабилитация на трасето.

Районът обгръща три общини с население от 20 00 души.

Това стана, откакто народните представители от Движението Байрам Байрам, Павлин Кръстев и Адлен Шевкед, определени от Девети многомандатен изборен регион, зададоха въпрос към вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов в границите на петъчния парламентарен надзор.

Миналата седмица бяхме задали въпрос още веднъж за един третокласен път от нашата област, от която сме определени. Вие тогава дадохте вяра за живущите в тези над 20 обитаеми места в района и жителите от другите общини, акцентира Байрам Байрам, който разви депутатското запитване.

Третокласният път е единствен, който в този момент може да бъде различен на правата от трансграничен кулоар № 9 – сектора от Кърджали към Граничен контролно-пропускателен пункт „ Маказа “, тъй като сега другият различен път е затворен заради свлачище. Депутатът разясни, че става дума за остарелият път Джебел – Кирково, който от Момчилград към Кирков може да бъде заместващ при възможни аварийно-ремонтни действия.

Техническото и експлоатационно положение на пътя е извънредно неприятно, т.е. с евентуални условия за пораждане на пътно-транспортни катастрофи. Състоянието му е на цялостна неприложимост и съвсем разрушена повърхнина, а на някои места даже липсва такава. В момента този път в това си положение затруднява всекидневието и напредването на популацията от три общини, а точно Момчилград, Крумовград и Кирково с близо 20 000 души население, акцентира Байрам Байрам.

Той напомни, че през последните години са изпратени многочислени писма до Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Областно пътно ръководство – Кърджали, само че не са планувани никакви дейности от страна на държавното управление и от съответните ведомства. Депутатът акцентира, че тримата парламентаристи от Движение за права и свободи се обръщат от името на жителите на селата Прогрес, Горско дюлево, Подкова, Чорбаджийско, Кукуряк, Кран, Токачка, Тополка, Къндилка, Сърнак, Звънарка, Крумовград и другите общини и обитаеми места за незабавни дейности по този път.

Той попита министър Караджов по кое време ще бъдат подхванати нужните дейности от страна на АПИ за осъществяване на главен ремонт на въпросния път за привеждане в положение със общоприетите условия на третокласния републикански път, свързващ десетки обитаеми места. Припомни свои думи от предходния парламентарен надзор: „ Виждаме, че Вашите съдружни сътрудници Ви бойкотират към този момент втора седмица, по същия метод и този път е бойкотиран от всички държавни управления от 2009 година насам, надяваме се Вие да не сте част от този протест, надяваме се страната най-сетне след десетилетие да рехабилитира този път “.

Републикански път III-592 не е бойкотиран по никакъв метод или най-малко от страна на АПИ отговори вицепремиерът Гроздан Караджов. Поясни, че пътят е включен в годишната стратегия за ремонт и че през 2022 година ще бъде оповестена социална поръчка за разработване на механически план за главен ремонт. Това е първото и главно условие. Пътят е строен в интервала 1959 до 1976 година и от този момент на трасето не е осъществяван никакъв главен ремонт, съобщи вицепремиерът.

И добави, че до 2021 година на третокласния път посредством Програма за настоящ ремонт и поддържане са осъществявани дребни поправки, в това число и преасфалтиране на сектори от настилката, само че това единствено е отлагало и не е и заменило нужния главен ремонт. „ Затова в сходство с условията на закона ще обявим напълно скоро, ще го видите в Регистъра на публичните поръчки, поръчка за разработване на механически план за главен ремонт на близо 68-километровото трасе напълно. И секторът е от град Момчилград през село Подкова до град Крумовград “, съобщи Караджов.

Според него изработването на механически план е първата и наложителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Проектът ще дефинира съответните ремонтно-възстановителни действия, които е належащо да се изпълнят, прогнозната им стойност и срокът за реализация. При подготвен план ще се организира открита процедура по Закона за публичните поръчки за избор на реализатори на строителството и на строителния контрол, което е още веднъж условие на закона. На този стадий се планува и главният ремонт да се случи евентуално през 2024 година, само че в случай че няма обжалвания и протекат по-бързо процедурите е допустимо да стартира и през 2023 година, без това да звучи като заричане, сподели вицепремиерът.

Той разгласи, че за интервала до започването му АПИ ще извършва действия по настоящ ремонт и поддържане, като за тази година е планувано възлагането на местни поправки и отчасти изкърпване на настилката. „ За това ще диря съдействието на народните представители от всички парламентарни групи, без оглед на това дали са в ръководеща или опозиционна позиция, в случай че може да се даде опция на АПИ да стартира да си разпорежда тези настоящи поправки, тъй като след зимата се отварят дупки, отварят се цели кратери и те крият рискове от произшествия, загуба на живот или здравето на хората “, съобщи Гроздан Караджов и моли Народно събрание да подкрепи АПИ.

Той обясни, че съгласно годишния доклад за положението на републиканската пътна мрежа към 31 декември 2021 година 23,5 км от настилката на този път са в приблизително положение, само че останалите 44 км са в неприятно положение, т.е. два пъти повече. Участък с дължина от 16 км е с понижен габарит и без нужната носимоспособност, където и техническия план ще бъде за по-сериозно огабаритяване и рехабилитиране, съобщи в умозаключение вицепремиерът.

Депутатът Байрам Байрам благодари за отговори от името на сътрудниците си от Кърджалийския многомандатен изборен регион, тъй като за хората, което обитава тази част на региона, главният им занаят беше тютюнът. Знаем 2009 година по какъв метод тютюнопроизводството бе погубено от нашето държавно управление и тогава единственият главен проблем за тях е точно този път и до момента в който не се ремонтира този път популацията в тези обитаеми места ще търсят препитанието си другаде, уточни депутатът.

По отношение на незабавния ремонт националният представител от Движение за права и свободи изрази вяра новото съдружно болшинство да откри най-малкото за богатството на хората – най-малко да стартират новите поправки. „ Казахте, че до 2025 година – доста дълъг небосвод, вероятно този път може да стартира да се рехабилитира. Виждаме, че Вие мъчно ще изкарате и тази година, само че въпреки всичко сте положили основи и това дава един непълен отговор. Надяваме се като министър и вицепремиер в тази сфера още тази година настоящият ремонт да бъде в точния момент и по опция през 2023 година да стартира най-малко поетапната рехабилитация на този път “, съобщи в умозаключение Байрам Байрам.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР