ДПС ще получи 1/3 тежест при назначаването на хора в

...
ДПС ще получи 1/3 тежест при назначаването на хора в
Коментари Харесай

ГЕРБ: ДПС ще получи 1/3 от регулаторите и спецслужбите

ДПС ще получи 1/3 тежест при назначението на хора в регулаторите и специфичните служби. Това стана ясно в сряда от изявлението на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пред бТВ. Тя изясни, че членовете на регулаторите ще се назначават с болшинство от 160 гласа и Движение за права и свободи ще взе участие в процеса.
През предходната седмица ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха, че би трябвало да подпишат съглашение за назначение на хора в регулаторите след парламентарните разправии около назначението на управлението на здравната каса (НЗОК).
Още тогава водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че Движение за права и свободи би трябвало да бъде включено в съглашението за регулаторите.
Сега Десислава Атанасова коменира, че тежестта на Движение за права и свободи в “некоалицията “ се дефинира от потребността от гласовете на три партии, с цел да бъдат определени нови ръководители на редица регулатори.
Преди седмица съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов сподели, че подписването на съглашение за назначение на фрагменти в регулаторите би трябвало да бъде детайл от укрепването на парламентарното болшинство, а не източник на разтърсвания.
" Нека, като подпишем, да е ясно болшинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи - за конституционно болшинство, за регулатори, за служби, само че всичко това да бъде разказано в правилник ", настоя в петък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Така Борисов отвори пътя за формалното присъединяване на Движение за права и свободи в основни за действието на страната органи като регулаторите, спецслужбите и правосъдната власт.
Откакто бе основан кабинетът " Денков-Габриел ", Борисов конституира Делян Пеевски като безвъзвратен фактор за взимане на всички решения в обединението, а в този момент присъединяване на Пеевски във властта ще бъде публично регламентирано.
Преговорите за съглашението за кадруването в регулаторите се случва на фона на протеста, който ГЕРБ разгласи на законопроектите на държавното управление. Партията на Бойко Борисов трансформира държавния бюджет в пленник на кадровите промени в болница “Пирогов “.
" Да, " Пирогов " не е регулатор, само че е болница от национално значение. Ние не желаеме да участваме в избора на чистачка или шеф на дирекция, само че при назначението на началник на болничното заведение желаеме най-малко да ни бъде обявено преди този момент. Смяната на шефа на " Пирогов " е мотив за дейностите на ГЕРБ ", сподели Десислава Атанасова пред бТВ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР