ДПС сериозно обсъжда идеята преизчисляването на пенсиите вместо от 1

...
ДПС сериозно обсъжда идеята преизчисляването на пенсиите вместо от 1
Коментари Харесай

ДПС обсъжда идеята преизчисляването на пенсиите вместо от 1 юли да бъде от 1 април

ДПС съществено разисква концепцията преизчисляването на пенсиите вместо от 1 юли да бъде от 1 април. Така ще може всички пенсионери да получат пари, които да покрият увеличените цени на енергоносителите от началото на тази година. Това сподели в коридорите на Народното събрание ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов (ДПС).

Според него значимата тематика е дали в обществения пакет, който планува държавното управление, ще има ограничения за подкрепяне на пенсионерите. Само смяната в наредбата за енергийно подкрепяне няма да реши всички проблеми, свързани с упования ценови потрес от по-скъпите енергоносители, уточни ръководителят на обществената комисия.

Вчера на среща при премиера със синдикатите бяха реализирани договорености за тавана на пенсиите и по-висок - с 400 лева, оптимален застрахователен приход (от 2600 лева в този момент на 3000 лева догодина).

Адемов обаче не е склонен да се оферират решения без присъединяване на работодателите и най-много на обществения министър. Това е неуважение към напъните на институцията МТСП, счита ръководителят на обществената комисия. Процедурите в България не допускат такива срещи, въпреки и в кабинета на министър-председателя, в тях да не взе участие главният състезател в тази история, наименуван министър на труда и обществената политика, обясни той.

Според него въпросът с тавана на пенсиите не би трябвало да се изнася пред скоби, преди да са ясни другите параметри, преди да е ясно по какъв метод ще се преизчисляват пенсиите за идната година (ако има разлика от записаното досега).
На тези, които са си отсрочили пенсионирането на база законови текстове, споделяме, че политически причини надвиват над експертните, разяснява Хасан Адемов. По думите му причините, че преди 1997 година не е имало указател на обезпечените лица, формулата е била в един или различен тип и тя би трябвало да се промени, са били съответстващи и към 2015 година Сега какво се оказва, че тези, които са се осигурявали върху действителни приходи на база на настоящо законодателство, ще бъдат излъгани, заключи той.

Идеята за увеличение на оптималния застрахователен приход съществува от 10 години, не разбирам за какво не се повдига въпросът за отпадането му въобще, в случай че желаят хората да се обезпечават върху действителните си приходи, отговори на въпрос ръководителят на обществената комисия. И посочи, че на семинар през днешния ден и на следващия ден Движение за права и свободи ще разиска и този въпрос, само че на този стадий в партията нямат позиция.

Ние по принцип поддържаме концепцията да има предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство. Когато искаш да променяш налози и осигуровки - заявяваш го в предизборна акция, излизаш с тази стратегия, търсиш доверието на жителите и я реализираш, уточни Адемов. В противоположен случай когато и да е да се търсят промени в данъчно-осигурителната система за мен е несериозно, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР