ДПС, Продължаваме Промяната и ГЕРБ-СДС влязоха в спор за размера

...
ДПС, Продължаваме Промяната и ГЕРБ-СДС влязоха в спор за размера
Коментари Харесай

Делян Добрев към Асен Василев: Защо не изтеглихте по-евтин кредит - на 2%, още през март, а оставихте служебният кабинет да изтегли на 5% . Вие сте лично отговорен за тези 3%!

ДПС, " Продължаваме Промяната " и ГЕРБ-СДС влязоха в спор за размера на държавния дълг. Това стана по време на дебата по плана на декларация, с която се предлага Народното събрание да призове служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 г. 
 
Проектът е импортиран от " Продължаваме Промяната " (ПП), а поддръжка за него беше изразена от " Българска социалистическа партия за България ". От двете политически сили разясниха, че без бюджет страната остава на автопилот и се замразяват приходи и обществени заплащания.
 
Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява, че от Движението няма да поддържат декларацията. Твърденията, че страната се оставя на автопилот и без бюджет, не са правилни, тъй като през вчерашния ден приехме на първо четене удължение на бюджета за 2022 година, разяснява той. Карадайъ уточни, че вътре в удължителния закон могат да се вършат разбърквания на разноските за сметка на други пера, само че в границите на тези доходи.
 
Той разяснява, че би трябвало да водят и спор още какъв брой задължения можем да си позволим като страна, кой и по какъв начин ще ги заплаща, дали ще се подвигат налозите и осигурителните вноски. В момента това са задължения на цената на изборния популизъм, а не с грижа за българските жители, сподели Карадайъ.
 
Васил Пандов (ПП) възрази, че не е склонен, че с този закон за удължение могат да вършат преразпределение на разноски или на
 Мустафа Карадайъ, Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, Движение за права и свободи Източник: Zonanews

доходи. Практиката на Конституционния съд е ясна, аз съм уверен, че не можем сред първо и второ четене да превърнем закона за удължение в закон за изменение и допълнение на държавния бюджет, съобщи той. Пандов означи, че държавното управление има обвързване по конституция да внесе план на бюджет. 
 
 
Мустафа Карадайъ уточни, че за осем години присъединяване на Движение за права и свободи във властта - от 2001 година до 2009 година, са се върнали 16 милиарда лв. дълг, приблизително по 2 милиарда дълг на година. Той напомни, че са подлагали на критика ГЕРБ за тяхното ръководство на страната, тъй като от 2009 година до 2020 година те са натрупали 20 милиарда нов дълг за 10 години, приблизително по два милиарда дълг на година. Сега сега обаче вие за седем месеца успяхте да счупите всички върхове за последните 32 години - 15 милиарда дълг на година, не за 10 години, обърна се той към Политическа партия.
 
Председателят на ПГ на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров прикани да се прекъсва говорещият, когато се приказват лъжи и неистини от трибуната. По време на ръководството на държавното управление " Петков " дългът е паднал с 2 милиарда номинално и като % от Брутният вътрешен продукт, уточни той.
 
Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев разяснява, че тези 15 милиарда са нереалност, неистина. Тази неистина е казана само, с цел да може средствата, вместо да стигат до българските жители, да стигат до обръчите от компании, добави той.  Василев уточни, че целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в Българска народна банка.
 
 Асен Василев Асен Василев Източник: Zonanews
Делян Добрев от ГЕРБ-СДС попита Асен Василев за какво предходното държавно управление не е изтеглило по-евтин заем - на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5%. Вие сте персонално виновен за тези 3% и за този милиард на година и тъкмо Вие да излезете от тази естрада и да говорите за морал ми идва малко допълнително, сподели Добрев.
 
В разногласието Добрев добави и тематиката за цената на газа и медиаторите:: " Г-н Василев, вие отново от " Газпром " купувахте, единствено че заделяхте едни 30 % върху цената, която всички български жители плащаха, за вашите медиатори ". 
 
Усещам в тази зала да броди един фантом с допускането, че пътят за стопански напредък е непрекъснатото генериране на нови задължения, което е притеснително, разяснява Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. Не бива да позволяваме в Народното събрание да се появи болшинство вид " икономическа шмекерия ", добави той.
 
 Томислав Дончев, ГЕРБ Томислав Дончев, ГЕРБ Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР