ДПС представи, вече официално, в парламента допълненията си в закона

...
ДПС представи, вече официално, в парламента допълненията си в закона
Коментари Харесай

ДПС пита: Кои собственици на медии имат интерес да останат в сивата икономика?

Движение за права и свободи показа, към този момент публично, в Народното събрание допълненията си в закона за наложителното складиране на печатните и други издания, които внесе през вчерашния ден в Народното събрание и които третират осветляването на прозрачността и финансите им, предава Канал 3.
Сред новостите са въвеждането на наказания от 10 до 30 хиляди лева за разнообразни нарушавания на условията на закона, свързани с елементи към притежателя и собствеността на дадена медия.
Проектът бе показан в Народно събрание от част от вносителите - Велислава Кръстева и Хамид Хамид, които ги изготвиха дружно сътрудниците си от ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и Йордан Цонев.
Според Кръстева с допълненията са се пробвали да отговорят на рецензиите в общественото пространство след приемането на законопроекта на първо четене предходната седмица.
" Текстовете не третират публицисти, по тази причина не одобрявам в общественото пространство да се въртят отворени писма, че законът е ориентиран против публицисти и че протяга ръка на свободата на словото. Не одобрявам такива обвинявания, тъй като законът касае обявление на условия от притежатели на медии ", разяснява депутатът от правната комисия Хамид Хамид.
Според него е значим въпросът кой се пробва да измести тематиката към публицистите и свободата на словото и кой притежател на медии кара публицистите да пишат писма.
" Кой има интерес да остане в сивата стопанска система и в сивото пространство? Кои притежатели на медии желаят тематиката да бъде изнесена към свободата на словото? Със сигурност това не са депутатите от Движение за права и свободи ", отсече Хамид.
От Движение за права и свободи приканват ръководителя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов да провежда полемики сред народните представители и медиите, с цел да се реализира прозрачността.
" С обезпечаването на бистрота желаеме да подсигуряваме две неща - опълчване и предварителна защита на подправените вести, на всеки опит за задушаване на свободата на словото посредством инструментариума на притежателите на медиите. Настоявам да продължим да гледаме в тази посока, тъй като до момента в който не се контролират тези значими за обществото връзки, няма по какъв начин да продължим напред ", съобщи Велислава Кръстева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР