ДПС предлага свикване на Велико народно събрание, което да гласува

...
ДПС предлага свикване на Велико народно събрание, което да гласува
Коментари Харесай

ДПС: Искаме сквикването на Велико народно събрание и преучредяване на държавата

Движение за права и свободи предлага привикване на Велико национално заседание, което да гласоподава промени в Конституцията.

 

Това оповестиха от придвижването на брифинг в коридорите на Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

 

" Свидетели сме на цялостен разпад на държавността. Всичко, което се случва, е доста тъпо. Всичко се разпада. Не действа обикновено нито една власт по конституцията на Република България - нито законодателната, нито изпълнителната, нито правосъдната власт. Всеки записва всеки и разнася всевъзможни компромати. Представете си единствено по какъв начин изглеждаме в очите на съдружниците ни от НАТО и Европейски Съюз. Заприличахме на анимационна страна ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

 

Лидерът на Движение за права и свободи е безапелационен, че правосъдна промяна не може да има без смяна на главния закон:

" Сетиха се, че с изключение на популизъм, за правосъдна промяна са нужни и дейности. Истинска промяна без смяна на Конституцията е невъзможна ", добави Карадайъ, критикувайки ПП-ДБ, чийто главен приоритет е точно правосъдната промяна.

 

Преди година и половина, ние Движение за права и свободи, предложихме промени на Конституцията на Република България. Сега към този момент виждаме, че се сетиха, че с изключение на избирателен популизъм за промяна в правосъдната система, са нужни и дейности. А промени – същински промени, дълбоки промени без промени в Конституцията  на Република България няма по какъв начин да станат, акцентира Карадайъ.

 

Затова в този момент, в тази обстановка, ние, Движение за права и свободи, предлагаме преучредяване на страната – привикване на Велико национално заседание, заяви Мустафа Карадайъ.

 

Още на 9 декември 2019 година, в обичайното си послание за края на годината, почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган заприказва за нужда от рестарт, както на демократичния, по този начин и на политическия модел на обществото.

 

Как и за какво се привиква Велико национално събрание 

Велико национално заседание се привиква за промени на Конституцията, които не могат да се случат в нормално такова. Велико народно събрание се състои от 400 депутати, които се избират посредством избори по пропорционалната система. Свикване на Велико национално заседание може да изиска от най-малко 160 депутати, само че след гласоподаване в зала. В тримесечен период президентът би трябвало да насрочи и избори, след които се се приключват пълномощията на Народното събрание.

 

Великото национално заседание може да се произнася единствено по въпросите, за които е свикано, като решението по импортираните планове (за нова Конституция или за промени в действащата) се взема с болшинство две трети от всички народни представители (267 гласа) на три гласувания в разнообразни дни. Актовете на Великото национално заседание се подписват и обнародват от неговия ръководител в седемдневен период от приемането им.

Правомощията на Великото национално заседание се приключват, откакто то се произнесе дефинитивно по въпросите, за които е определено. В този случай президентът насрочва избори за Народно заседание. В неотложни случаи Великото национално заседание извършва функционалностите и на Народно заседание. 

 

Какви са пълномощията на Велико Народно заседание

Великото национално заседание може да приема нова Конституция, да трансформира Конституцията, да взема решение въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира интернационалните контракти, предвиждащи такива промени. Освен това Велико народно събрание може да решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно ръководство.

 

Кога не е належащо Велико национално заседание

Някои от измененията в Конституцията обаче може да се вършат и в нормално Народно събрание. Такъв е казусът с огромна част от предложенията в плана на ПП-ДБ. В тази догадка са нужни 60 подписа за внасянето на законопроект за смяна на главния закон. Промените може да се прегледат от 1 до 3 месеца след внасянето на текстовете. За да се одобри, са нужни 180 гласа на три гласувания в три разнообразни дни.

Ако при гласуването поддръжката е по-малка от 180 гласа, само че повече от 160, то може да има второ разглеждане на законопроекта в период от 2 до 5 месеца след гласуването. Тогава, с цел да минат измененията, ще са нужни единствено 160 гласа. 

В 49-ото Народно събрание три парламентарни групи са заявили предпочитание за смяна на главния закон. Това са Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които дружно разполагат със 169 гласа.

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР