ДПС предлага на следващо заседание на бюджетна комисия да бъдат

...
ДПС предлага на следващо заседание на бюджетна комисия да бъдат
Коментари Харесай

От ДПС поискаха изслушване на синдиците на КТБ и обвиниха Прокопиев в медиен монопол

Движение за права и свободи предлага на последващо съвещание на бюджетна комисия да бъдат изслушани синдиците на банкрутиралата банка КТБ.

Сподели с твоите другари
Управляващите готвят одит за банкрута на КТБ
Управляващата коалиция приготвя външен одит на несъстоятелността на банкрутиралата КТБ. Това удостовери депутатът от " Демократична България "...
Прочети повече
" Установихме, че Сметната палата в годишната си стратегия е присъединила одит за правомерност на Фонда за гарантиране на фондовете. Предлагаме той да се разшири и към работата на синдиците на КТБ ", уточни на брифинг в Народното събрание депутатът от групата Йордан Цонев.

" Освен всичко друго не престават и спекулациите по отношение на банкрута на банката на медиите към олигарха Иво Прокопиев, макар че по тази тематика имаше редица следствия, в това число и анкетна комисия на Народното събрание, както и интернационално следствие на групата " Алекс партнерс ".

Те изрично откриха, че банкрутът се дължи на това, че банката е била конструирана като финансова пирамида от нейния притежател Цветан Василев``, разяснява Цонев.

" Един медиен олигарх има монопол върху медиите в България. Практиката да се нарушават законите в страната, са стотици и хиляди. За тези хора няма правда. Това, което вършим и ще продължим да вършим, е да осветляваме тези престъпления, уточни различен народен представител от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Припомняме, че банката затвори през юни 2014 година, а на 6 ноември Българска народна банка лиши лиценза на КТБ за осъществяване на банкова активност, с претекста, че банката е нарушила закона, като непряко е финансирала заплащанията по заеми към самата нея. На 4 декември 2014 година Фондът за гарантиране на влоговете стартира погашение на обезпечените влогове на вложителите в КТБ.
Гешев за КТБ: Прокуратурата си е свършила работата и делото е импортирано в съда от 3 година
" България има потребност от непоклатимост. Това, което аз видях е припокриване сред неговите тези и тези на прокуратурата за нулева толерантн...
Прочети повече
По информация на Mediapool Сметната палата към този момент е почнала одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, под чийто контрол работят синдиците на банкрутиралата банка. И също, че неналичието на обществени изяви както от страна на синдиците, по този начин и от фонда води до подозрения за техните дейности.

Вчера пред Actualno.com депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров разкри, че ръководещата коалиция приготвя външен одит на несъстоятелността на банкрутиралата КТБ.

По думите му още по време на съдружните договаряния е било решено подобен одит да бъде осъществен, само че към момента не са ясни детайлите по какъв начин ще се случи това. " Важно е да има подобен одит, тъй като не ми се желае тематиката КТБ да бъде заметена, какъвто опит беше изработен от предходното държавно управление ", сподели той, като посочи, че би трябвало да изяснят всички лица, в това число политиците, които са забъркани във фалирането на банката.

Обвинението по делото, импортирано в съда се състои от над 10 000 страници и бе съпроводено с цветущи мнения от страна на тогавашния началник на профилираната прокуратура Иван Гешев.

Въпреки дългогодишното партньорство на Цветан Василев с Делян Пеевски и директни препратки към името на втория в доста документи на КТБ, прокуратурата не проверява негова връзка с банкрута. На въпроса дали името на Пеевски попада в дългия текст, Гешев отговори, че имената на Путин и Обама също ги няма в текста.
Цветан Василев: Бойко Борисов е минало, а ГЕРБ са обречени на политическа изолираност (ВИДЕО)
Специален посетител в " Студио Actualno " беше банкерът Цветан Василев, който включихме по Skype от Сърбия, и с който разговаряхме за актуалн...
Прочети повече
През декември в отговор на въпрос на Мартин Димитров вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев даде информация за активите на банкрутиралата банка. Те са по данни на синдиците на институцията. Според тях за близо 7 години те са съумели да възстановят 1.25 милиарда лева, което съставлява 25% от изгубените пари в банката. По-голямата част от разпределените пари - 928 млн. лева, в действителност отиват във Фонда за гарантиране на влогове, който изплати предпазени влогове за 3.7 милиарда лева

В листата с огромните незащитени инвеститори обаче попадат " Топлофикация-София ", " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", ББР, БЕХ, НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", " Мини Марица-изток ", НКЖИ, както и държавни ведомства като Агенцията за приватизация и Агенция " Дипломатически парцели ". Всички те досега са получили не повече от 20% от спестяванията си в банката.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР