ДПС предлага да бъдат вързани ръцете на правителството да прави

...
ДПС предлага да бъдат вързани ръцете на правителството да прави
Коментари Харесай

Пеевски внесе бюджетни поправки срещу модела джипка

Движение за права и свободи предлага да бъдат " вързани ръцете " на държавното управление да прави разбърквания на разноски по бюджетите на министерствата и общините. Това излиза наяве от обещаните от Йордан Цонев преди седмица ремонти в Закона за обществените финанси, които придвижването към този момент е внесло в Народното събрание. Под тях са се подписали Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Петър Чобанов.

Мотивите за измененията стартират с това, че " Движение за права и свободи е партия, която праволинейно и поредно следва правилата за бистрота ". Впоследствие се акцентира, че поправките са ориентирани против " модела джипка ".

" Неотменно в последните години разобличаваме " модела джипка ", при който се дават на разпоредителите с бюджет, в това число на общините, спомагателни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени поставят края на тази процедура, като сходни решения ще се одобряват единствено с акт на Народното събрание ", показват Пеевски, Цонев и Карадайъ.

Под " модела джипка " Движение за права и свободи явно засяга практиката на някогашния министър-председател Бойко Борисов да преразпределя бюджетни средства с решения на Министерски съвет съгласно преценката си и гостите в джипката си.

Всъщност обаче порочната бюджетна процедура, при която държавното управление може да преразпределя милиарди левове, без значение от гласувания от депутатите бюджет, се употребява от Министерството на финансите повече от 15 години. Тя действаше безотказно в това число при държавните управления с присъединяване на Движение за права и свободи – тройната коалиция, кабинета " Орешарски " и други След идването си на власт ГЕРБ продължи практиката, като само завиши прозрачността, тъй като трансферира решенията от МФ към Министерски съвет и те станаха забележими за медиите.

През годините Сметната палата има безчет одити, които подлагат на критика практиката, само че все пак досега тя не е прекъсната.

От друга страна обаче, има риск предлагането на Движение за права и свободи (по метода, по който е предложено) да докара до другата прекаленост – държавното управление да загуби всякаква еластичност да преразпределя бюджетните средства през годината. Преминаването през решения на Народното събрание ще затрудни мощно навременното решение на доста неотложни финансови проблеми на страната и общините.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР