ДПС подкрепя кабинет на ГЕРБ с номинираната за министър-председател евродепутатка

...
ДПС подкрепя кабинет на ГЕРБ с номинираната за министър-председател евродепутатка
Коментари Харесай

ДПС подкрепя кабинет на Габриел и заявката за отстраняване на Гешев. ПП-ДБ се съмнява да не е фасада

ДПС поддържа кабинет на ГЕРБ с номинираната за министър-председател евродепутатка Мария Габриел. Подкрепя и изброените от Габриел цели, както и, че първото, което ще направи министърът на правораздаването в управлявано от нея държавно управление, ще е да внесе във Висшия правосъден съвет (ВСС) искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

ПП-ДБ също поддържа поръчката за отстраняването на Гешев, само че слага под въпрос сериозността ѝ.

" На България ѝ отива да има жена министър-председател в този сложен миг. Ние от Движение за права и свободи имаме подобен принцип - когато има да се свърши значима и виновна работа, се обръщаме към дамите от Движение за права и свободи ", сподели заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев на среща с Габриел.

Това е първата осъществена среща на Габриел с парламентарно показани партии в опит да обезпечи поддръжка за държавно управление с първия управнически мандат.

По-късно в четвъртък предстоят диалози с Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН). Проруската партия " Възраждане " не е поканена. Втората по величина политическа мощ - " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), предложи плануваната за четвъртък среща с нея да се организира в петък, тъй като съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина.

На срещата с Движение за права и свободи Мария Габриел сподели, че основно за нея е да организира " разговор " с партиите в Народното събрание, с цел да се стигне до сформиране на постоянен кабинет. Добави, че екипът ѝ ще бъде единен към " трите " А " - упоритост, престиж и ангажимент ".

Габриел повтори и 10-те значими за нея цели, измежду които приемане на бюджета, промяна в правораздаването, справяне с инфлацията и растежа на цените, влизане в еврозоната, битовата престъпност, участието в Шенген.

По думите й е значимо и да се форсира присъединяване на България в стратегиите, свързани с модернизацията - в сферите на науката, нововъведенията, дигитализацията на обществения бранш.
ПП-ДБ се съмнява да не е фасада
Съпредседателят на обединението ПП-ДБ Христо Иванов поддържа поръчката на Габриел за отстраняването на основния прокурор, само че сложи под въпрос сериозността й. Той напомни, че и други министри " са пробвали това " и изиска по-дълбока промяна в правораздаването.

Вече двама министри - служебният Янаки Стоилов и Надежда Йорданова от кабинета " Кирил Петков ", желаеха предварително преустановяване мандата на Гешев, само че Висш съдебен съвет отхвърля. При през юли 2022 година единствено двама членове на правосъдния съвет поддържаха настояването на Йорданова.
 Христо Иванов
Според Христо Иванов въпросът е по какъв начин това няма да се трансформира в следващия безрезултатен опит при сегашния състав на Висш съдебен съвет и при метода, по който е почнал да се конституира идващия Висш съдебен съвет.

" Тоест по какъв начин си представяме оня състав на Висш съдебен съвет, който може да се произнесе обективно по една такава самодейност, с цел да има тя резултат ", сподели той.

По думите му " след странния случай с господин Гешев, който повдигна толкоз доста въпросителни и подозрения за инсценировка, той към този момент евентуално е непоносим даже за тези сили, които до неотдавна са го крепели на поста ". Той назова Гешев " човек достигнал оттатък своята полза ".

" Ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила да вземем за пример на Сийка Милева, разбираме, че това няма да е никаква основна смяна ", сподели Христо Иванов.

Според него значим е въпросът каква е концепцията на ГЕРБ и Мария Габриел за смяна на прокуратурата, на Висш съдебен съвет и на цялата система.

" Чух, че тя (Габриел) сподели конституционни промени, само че желаеме да чуем детайлности, с цел да не стане просто промяна на един неуместен основен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото наличие ", сподели Иванов.

ПП-ДБ към този момент сподели, че няма да промени позицията си след номинацията на Габриел и с мандат на ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР