ДПС може и да осигурява колите, в които НСО вози

...
ДПС може и да осигурява колите, в които НСО вози
Коментари Харесай

НСО плаща горивото за охраната на Доган и Пеевски

ДПС може и да обезпечава колите, в които НСО вози Ахмед Доган и Делян Пеевски, само че службата заплаща за горивото в частно-държавното партньорство по защитата на почетния ръководител и медийния магнат. Това написа „ Сега “ като се базира на отговори на НСО, дадени след наново питане по Закона за достъп до социална информация.
НСО сега употребява 20 автомобила, които не са нейна благосъстоятелност. Чии са обаче, към момента остава неразбираемо. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи в края на м.г., че партията сама дава " коли и техника на НСО от години наред. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Единственото, което се обезпечава, са заплатите, тъй като ние няма по какъв начин като партия да плащаме заплати на чиновници на НСО ".
" Сега " е попитала НСО от кой момент употребява коли и техника на Движение за права и свободи, какви са те и на какво съображение се използват. Информацията за Доган и Пеевски обаче се оказва със значение за националната сигурност и от НСО отхвърлят да я дават. Тогава на службата за повторно е подложен въпросът дали употребява или в миналото е употребила, коли, техника, или други активи, благосъстоятелност на други физически или юридически лица, държавни или общински структури. Поискана е и информация, която да съдържа кои са тези структури, какви са употребените активи, на какво съображение и от кой момент се употребяват.
В отговора на началника на НСО Красимир Станчев се споделя, че през 2018 година службата е употребила 100 автомобила чартърен поради европредседателството и при осъществяване на срещата във формата " 16+1 ". През 2019 година са употребени 15 коли чартърен поради визитата на папата. " При такива случаи има възнаграждение на наемна цена ", изясняват от службата, само че не споделят каква е тази цена и от кого са наети колите. Веднага по-късно обаче в отговора става дума за коли, които се употребяват безплатно " по нужда ".
" Причината за използването на непознати активи - коли, въз основа на контракт за краткотрайно безплатно прилагане е нуждата. Не сме изразходвали финансови средства нито за закупуването на тези активи, а даже и за тяхното обезпечаване ", се споделя в отговора. От НСО допълват, че разноските им за тези коли, били свързани единствено с настоящото им поддържане. НСО плащала и горивото. Колите от Движение за права и свободи би трябвало да влизат в тази рубрика. Така излиза, че бензинът на Доган и Пеевски е за сметка на бюджета на НСО. От службата акцентират, че финансовите им доклади са обществени и до момента нямат установени нарушавания.
" Тези коли, за които се отнася заложеният въпрос, се употребяват за оперативната активност на службата и се включват и способстват за възстановяване на равнището на снабденост и качествата на техниката, употребена от службата за осъществяване на предоставените й задания ", написа в отговора до " Сега ". По закон с изключение на хората на висши управителни длъжности в страната, при потребност НСО пази и фамилиите им, депутати, както и " други лица, свързани с националната сигурност ". Охраната се дава при " съответна застрашеност " с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС. От медията са попитали какъв брой общо са тези " други лица ", в какво се състои " съответната им застрашеност " и от кой момент се охраняват. И тази информация обаче се оказва секретна.
Преди Коледа президентът Румен Радев разяснява, че Доган и Пеевски не би трябвало да се пазят от НСО. На 13 януари Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи внесоха законопроект, който планува, че защитата си ще заплащат народни представители, членове на фамилиите на президента, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, похищението по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в страната. Тарифата ще дефинира началникът на НСО. По този метод от партията официално узаконяват странната държавно-частна симбиоза, обвързвана с защитата на основните й фигури. Бюджетът на НСО е 44 млн. лева, като 38 млн. лева от тях са разноски за личния състав. От отговорите на службата излиза наяве, че броят на охраняваните все още лица е под 50 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР