ДПС иска смяна на модела на финансиране на партиите и

...
ДПС иска смяна на модела на финансиране на партиите и
Коментари Харесай

ДПС иска смяна на модела на финансиране на партиите и нула лева субсидия



Движение за права и свободи желае промяна на модела на финансиране на партиите и нула лв. дотация. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание националният представител от ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Депутатите ще прегледат през днешния ден на първо четене измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се предлага понижаване на партийната дотация.

Законодателната самодейност е на Министерски съвет, а предлагането бе оповестено персонално от премиера Бойко Борисов предишния четвъртък. Новите текстове плануват фрапантно понижение на дотацията на политическите партии и обединения от 11 на 1 лев на получен автентичен глас и би трябвало да влязат в действие от 1 юли тази година.

Ако размерът бъде понижен, икономите в бюджета за втората половина на 2019 година ще бъде 14,6 млн. лева

От парламентарно показаните партии до този миг за намаляването на дотацията се оповестиха от „ Воля “, „ НФСБ “ и „ Атака “. Категорично срещу са депутатите от Движение за права и свободи, съгласно които дотация в размер на 1 лев ще сложи под риск демокрацията, тъй като партиите ще „ попаднат в ръцете на олигарси “. Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия пък показаха кардинална поддръжка за намаляването на размера, само че не на 1 лев, като съгласно тях би трябвало занапред да се дебатира какъв да бъде той.

На въпрос дали ще поддържат предлагането на ГЕРБ дотацията за партиите да бъде понижена на един лев, Делян Пеевски бе безапелационен, че това би означавало банкрут на партиите.
" Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, само че ще подкрепим партийната дотация да е нула лв. ", съобщи Пеевски. Той дефинира предлагането на ГЕРБ като " див популизъм " и настоя, че би трябвало да се обясни, какво вършат партиите по-късно.

" За нас това значи банкрут на партиите при един лев дотация. Затова е обикновено, в случай че ще се трансформира моделът на финансиране, да бъде нула лв. и отворено финансиране - американски вид ", разясни националният представител.

Според Пеевски, в случай че не се смени моделът на финансиране, няма да има партии в политиката и всичко ще е благосъстоятелност на олигарсите. " Изборът е на партиите ", сподели още той.

Относно предлагането на Движение за права и свободи за понижаване на Данък добавена стойност върху храните, книгите, медикаментите, заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев разясни, че през днешния ден са първите съвещания на групата с браншовите организации. Той разясни, че групата няма да направи предложение, в случай че няма гаранция от браншовите организации, че ще паднат цените за потребителите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР