ДПС иска да участва в редовно правителство, каза председателят на

...
ДПС иска да участва в редовно правителство, каза председателят на
Коментари Харесай

ДПС иска да участва в правителство и ще проведе лидерска среща с ГЕРБ

ДПС желае да взе участие в постоянно държавно управление, сподели ръководителят на партията Мустафа Карадайъ в неделя. Той добави, че ще взе участие в лидерска среща с ГЕРБ, без да посочи по кое време ще се организира тя.

ГЕРБ стартира диалози за поддръжка за държавно управление с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и “Възраждане ” по-рано през седмицата, откакто “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че не желае коалиция с четирите партии, само че. В неделя зам.-председателят на партията Томислав Дончев от тези партии като “авариен вид ”.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ удостовери в неделя желанието на Движение за права и свободи да взе участие в ръководещо болшинство.

“Мислим, че би трябвало да има държавно управление и това го повтаряме към този момент две години ”, сподели Карадайъ пред публицисти в село Караманци, община Минерални бани. “Правителство, подкрепено и с присъединяване на Движение за права и свободи като част от болшинството, което ще го излъчи, с цел да има непоклатимост и сигурност ”.

Той сподели още, че Движение за права и свободи ще взе участие в лидерска среща с ГЕРБ, инициирана от партията на Бойко Борисов.

“В момента на база това, което се съобщи от ГЕРБ, нашите специалисти се видяха с сътрудници от тяхната група и по техни поръчки следва лидерска среща ”, сподели Карадайъ, без да посочи по кое време ще се организира срещата.

В четвъртък ГЕРБ организира обособени диалози с парламентарно показаните партии Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ в търсене на поддръжка за ръководство с първия мандат. След срещите беше обявено, че ръководителите на обединенията ще решат на лидерска среща дали и по какъв начин би могло да бъде формирано държавно управление.

За избирането на постоянен кабинет са нужни гласовете на най-малко половината депутати плюс един - 121 души, в случай че са се записали и гласоподават всички 240. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ имат общо 116. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - 128, а общо четирите партии събират 139 народни представители. “Възраждане ” е отхвърля да поддържа кабинет с мандат на друга партия.

В сряда партията на Бойко Борисов отхвърли да договаря повече с обединението ПП-ДБ за сформиране на държавно управление. Причината за това решение е отводът на ПП-ДБ да включи представители на ГЕРБ в на проектокабинета си, който показа във вторник след искане от страна на партията на Борисов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР