ДПС и БСП не подкрепят предложенията на ГЕРБ за промените

...
ДПС и БСП не подкрепят предложенията на ГЕРБ за промените
Коментари Харесай

ДПС и БСП не подкрепят ГЕРБ за Изборния кодекс, против са да наемаме машини

ДПС и Българска социалистическа партия не поддържат предложенията на ГЕРБ за измененията в Изборния кодекс.

Дебатът за тях тече в Комисията по правни въпроси. ГЕРБ са внесли измененията, съгласно които, в случай че се стигне до привикване на Велико национално заседание, се предлага то да се избира със заменена изборна система - 200 депутати с пропорционални листи, 200 - в едномандатни изборни региони и мажоритарно.

Според текстовете - с избор в един тур, което значи, че мажоритарен народен представител може да бъде определен и с 20 на 100 от гласовете, подадени в региона. Според депутати от ръководещата партия това може да предстои на проверка и да се реши, че при мажоритарни избори ще има два тура. ГЕРБ предлага също изборният ден да е 48 часа.

По време на комисията през днешния ден каква е позицията на Движение за права и свободи изясни депутатът Йордан Цонев. " Нашето виждане не съответствува с това на ГЕРБ. Правителството трябваше през времето да наложи производството на машини у нас, да ги сертифицира и да направи собствен план ", сподели той.

По думите му не е нужно машини да бъдат наемани (каквито са очакванията), страната би трябвало да ги създаде, сертифицира и всичко, което е нужно, а вместо това топката се прехвърляла сред държавното управление и ЦИК.

Цонев добави, че дефектът на изборния развой у нас са секционните изборни комисии, както и " партийните пристрастия на членовете ".

От името на Българска социалистическа партия Крум Зарков разгласи позицията на групата.

Българска социалистическа партия също не поддържат измененията на ГЕРБ в Изборния кодекс, защото се внасят в последния миг и вместо изясненост, се внася безпорядък, което се потвърждава и от оставката на ръководителя на ЦИК.

Крум Зарков добави, че машините би трябвало да се купят, а не да се наемат. " Ние сме единствената страна с света, която твърди, че електронизирането на един развой, ще го оскъпи ", сподели още депутатът.

Според него машинното гласоподаване има преимущество, само че вкарването на хартиена бюлетина за протокола също ще обърка процеса. Има скрита цел и това е следващата законодателна серпантина, добави Зарков.

Християн Митев от Обединените патриоти съобщи, че се въздържат в предлагането за избор на Велико национално заседание и специфичния ред за провеждането му, както и за мажоритарния избор на 200 депутати. Митев е на мнение, че машинното гласоподаване не е " панацея за почтен избор ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР