ДПС е харесало идеята за премахване изобщо на фигурата на

...
ДПС е харесало идеята за премахване изобщо на фигурата на
Коментари Харесай

Върви се към премахване на фигурата главен прокурор

ДПС е харесало концепцията за унищожаване въобще на фигурата на основния прокурор, която е била стартирана от " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Това разгласи " конституционалист номер едно " на партията Делян Пеевски, който зачести с изявленията си пред публицистите в Народното събрание тези дни. И през днешния ден в Народното събрание продължиха разнообразни диалози за промените в главния закон, в това число сред Движението и " Демократична България ", с присъединяване на новия министър на правораздаването Атанас Славов. Вчера Движението разгласява на уеб страницата си своя план за промени в Конституцията, раздаден другояче предходната година на парламентарно показаните партии, само че без резултат. В него Висш съдебен съвет се разделя на два съвета, а пълномощията на обвинител номер едно се лимитират с разнообразни начини. 

" Публикувахме на уеб страницата нашите оферти, те са много остарели, тъй като бяха писани преди година и половина. Видехте, че приехме механизма за надзор на основния прокурор и също по този начин обсъждахме с господин (Христо) Иванов да премахнем фигурата на основния прокурор като цяло - да я няма в новата Конституция ", уточни Пеевски след срещата през днешния ден, визирайки вероятно промените в главния закон, а не написването на нов подобен.

Това било базата, чакали се " техните оферти ", само че какво ще излезе най-после - трябвало първо да стартира работа комисията по конституционните въпроси, уточни още Пеевски. На въпрос за какво би трябвало да се отстрани фигурата на Главния, Пеевски попита публицистите:

" Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Това предложение пристигна от тях (ПП-ДБ), ние ще мислим, само че по-скоро сме съгласни "

От това изявление обаче стана ясно, че в Политическа партия и Демократична България също съществено обмислят заличаването на института основен прокурор - концепция автентично на партньорската им организация " Правосъдие за всеки ", която не присъстваше в показания през 2021 година план на Демократична България за промени в Конституцията.

" Има гласове, има хрумвания изобщо да се заличи институтът основен прокурор, има и други благоприятни условия. Общото, което сплотява позициите е, че актуалният институт на основния прокурор, който съдържа в себе си в действителност безконтролна власт, ще бъде напълно изменен и той няма да продължи да съществува  ", разяснява малко по-късно Надежда Йорданова (ПП-ДБ), с което на процедура затвърди, че се върви в посока елиминирането на фигурата на обвинител номер едно.

И Пеевски, и Надежда Йорданова дадоха да се разбере, че няма базисен план, направен от една или друга партия, върху който ще стъпят конституционните промени. Пеевски уточни това, тъй като видял неточни тълкования - че от Движение за права и свободи настоват техните промени да са в основата на промяната.

" Не се договаряме за нищо, обсъждаме хрумвания. Колегите от Българска социалистическа партия също споделиха, че имат хрумвания, ГЕРБ също. Най-добрият вид е да има общ законопроект ", съобщи и Йорданова.

" Разговорите сега вървят, не може всяка неофициална среща да завършва с резултат. Аз приказвам с всички. Защо като приказвам с сътрудниците от " ИТН " или Българска социалистическа партия, няма такава реакция ", попита още някогашната министърка на правораздаването по отношение на интереса към диалозите с Движение за права и свободи.

От думите на правосъдния министър Атанас Славов обаче се разбра, че диалозите с левицата вървят мъчно. Защото предсешественикът му Крум Зарков към този момент не е народен представител (Зарков е и вътрешна съпротива на Нинова и е поствен в изолираност от " Позитано " 20), а Явор Божанков, другият правист, бе изключен от групата на Българска социалистическа партия в предишния парламент поради противоречие с редица политики на Столетниицата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР