Дойранската епопея е доказателство, че дори и когато България губи

...
Дойранската епопея е доказателство, че дори и когато България губи
Коментари Харесай

Акад.Георги Марков: Трябва да се помирим с историята и да седнем за една национална програма за бъдещето

" Дойранската епопея е доказателство, че даже и когато България губи войната, българите резервират своя военен дух. Българите имат национална идея - водят война, с цел да се съберат под общодържавна стряха и това е тяхно изконно право " - съобщи в Плевен акад.Георги Марков, който изнесе първия отчет на почналата в града национална научна конференция, отдадена на 100-годишнината от Дойранската епопея.

Надявам се тази бойна популярност, че няма да остане единствено в учебниците, а ще обземе и младите, с цел да има Отечество, сподели пред публицисти акад.Марков. " Докато има военен дух и военна история ще я има и България. Политиците би трябвало да четат историята - нито с тях стартира историята, нито с тях ще свърши, тъй като в ония години българските бойци печелиха борбите на бойните полета, политиците губеха войни. Политиците не се оказаха почтени за българския боец ", счита акад.Марков. По думите му политиците са в дълг - те би трябвало да знаят, че има национална идея, с която не би трябвало да се играе на партийна карта и блъскане. Политиците би трябвало да живеят за политиката, а не от политиката, напомни акад.Марков латинска мъдрост.

Той уточни, че е ръководител на предприемчив комитет за помиряване и единодушие. Политиците би трябвало да се откажат от персоналното си его, да не се самозабравят от опиата на властта, сподели историкът. " Те би трябвало да знаят, че в историята всичко е преходно - идват и си отиват. И до момента в който са още на политическата сцена дано всеки от тях да даде нещо за този измъчен народ. Вярвам, че това ще стане. Трябва да се стартира от нас - да се помирим с историята и да седнем за една национална стратегия за бъдещето, добави акад.Марков.

Той е теоретичен началник на двудневния конгрес, в който вземат участие историци от цялата страна. Заявени са 34 отчета. Създадени са филм и галерия за 100-годишнината от Дойранската епопея по концепция на Исторически музей - Плевен, с финансовата поддръжка на Община Плевен.

Утре научното събитие ще продължи от 9.00 часа в зала " Войни за национално обединяване " в музея.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР