Дойде време за кулинацията на Nitto ATP Finals 2022 и

...
Дойде време за кулинацията на Nitto ATP Finals 2022 и
Коментари Харесай

Рууд и Джокович в битка за короната в Торино


Дойде време за кулинацията на Nitto ATP Finals 2022 и от осемте звезди, които започнаха шампионата в Торино, останаха единствено две. Новак Джокович ще се изправи против Каспър Рууд в днешния край, като трофеят е от голямо значение и за двамата съперници.

Джокович преследва шестата си купа в шампионата, с която да изравни върха на Роджър Федерер. Освен това 35-годишният сърбин може да се трансформира в най-възрастния първенец в историята на Финалите, като по този метод ще засенчи още един връх на Маестрото, който през 2011 година подвигна трофея на 30-годишна възраст. Ако стигне непобеден до купата, Джокович ще завоюва рекордните 4,74 млн. $ от наградния фонд, както и 1500 точки за ранглистата.

От своя страна Рууд, който към този момент има девет ATP трофеи във визитката си, се стреми към първия си „ огромен “ трофей откакто по-рано през сезона загуби финалите на Ролан Гарос и US Open, а преди този момент претърпя проваляне и в заключителния конфликт на Мастърс шампионата в Маями. С представянето си на Финалите норвежецът си подсигурява довеждане докрай на годината в Топ 3 на ранглистата, само че при победа през днешния ден ще изравни най-хубавото си класиране от №2.

Още един фактор, който не е по никакъв начин незначителен, е че първенецът от тазгодипните Финали ще бъде в отлична позиция да изпревари Карлос Алкарас при започване на идващия сезон. Тази година Рууд и Джокович пропуснаха Australian Open, до момента в който испанецът стигна до третия кръг в Мелбърн.

На конференцията след успеха си на полуфинала Рууд показа, че макар ранкинга към момента се усеща като новобранец против Джокович, който на следващия ден ще се изкачи до Топ 5. Норвежецът няма извоюван сет в трите си досегашни мача против Джокера, само че има вяра, че през днешния ден може да прекъсне отрицателната серия.

„ Новак няма доста недостатъци, само че въпреки всичко и той е човек. Преди две седмици загуби от Руне на финала в Париж. Дори той не играе такива мачове непрекъснато. Със сигурност и той ще усеща известно напрежение, защото и двамата знаем какъв брой огромен ще е залогът “.

Рууд имаше един ден за отмора преди полуфинала, до момента в който за Джокович това ще е трети следващ ден на корта след тежките мачове с Даниил Медведев и Тейлър Фриц. Норвежецът се надява, че това ще е един от факторите, които ще наклонят везните в негова изгода.

„ Той игра малко повече от мен през последните дни. Не знам дали е изтощен, само че евентуално не е. Това обаче са най-хубавите условия, в които можех да съм сега. Надявам се, че ще разполагам с задоволително сила и ще забележим какво ще се случи “.

Подобно на мача против Рубльов, Рууд и в този момент най-вероятно ще разчита най-много на своя форхенд. Във вчерашния конфликт норвежецът непрекъснато атакуваше бекхенда на своя конкурент, само че в това време е наясно, че Джокович може да употребява същата тактичност против него. Според статистиката точно бекхендът е съставният елемент от играта, в който сурбинът има най-сериозно преимущество. Тъй като анализът дефинира и двамата като солидни играчи от главната линия, успеха ще отиде при този, който успее да наложи своя жанр.

Статистиката на INSIGHTS Shot Quality демонстрира още, че качеството на форхенда на Джокович е 8,91 – най-високото в шампионата. Сърбинът води класацията и във връзка с „ откраднатите “ точки, извоювани след игра в отбрана, както и на качество на ретура, до момента в който Рууд втори на форхенд и трети по „ откраднати “ точки. Освен това 25% от всички удари на Джокович в шампионата за били атакуващи, като в това време международният №8 е осъществил 73,6% от точките, при които е имал офанзивно преимущество.
Джокович Рууд Средно за Тура
В офанзива 24,9% 22,5% 23%
Успеваемост 73,6% 71,2% 66%
„ Откраднати “ точки 37,1% 33,1% 34%
Качество на сервис 8,47 8,36 7,5
Качество на ретур 7,59 6,81 6,5
Качество на форхенда 8,91 8,54 7
Качество на бекхенда 7,71 7,62 7,2

Тези показатетли помогнаха на Джокович да доближи до седмия си край за сезона. „ Много е вълнуващо още веднъж да съм в тази позиция. Нямам самообладание още веднъж да изляза на корта, с цел да се боря за един от най-големите титли в нашия спорт “ – сподели той след успеха си над Тейлър Фриц.

Макар да призна, че против американеца не е бил в най-хубавата си физическа форма, първенецът на Уимбълдън съумя да откри метод да се оправи с предизвикването. Той обаче осъзнава, че против Рууд ще би трябвало да играе на върха на опциите си.

„ Би било отлично да печеля купата, само че няма да съм единственият състезател, който ще излезе на корта с тази упоритост. Надявам се, че ще бъда в положение да играя по този начин, както в първите си два мача през седмицата, и ще си потегли от Торино като първенец “.

Подобна развръзка няма да е по никакъв начин изненадваща поради представянето на Джокера в последните му няколко шампионата преди Финалите. Той записа 13 победи в последните си 14 мача, като завоюва купите в Тел Авив и Астана, след което доближи до финала на Мастърс шампионата в Париж. Останалите титли на сърбина през годината включват купа от Големия шлем (Уимбълдън), както и такава от Мастърс (Рим).

Силното показване на Рууд бе много по-неочаквано. Норвежецът доближи до финала на US Open, само че записа единствено две победи в първите си шест мача след шампионата в Ню Йорк. Норвежецът завоюва единствено един мач на шампионатите в Сеул и Токио, където бе първи подложен, след което отпадна на старта в Базел, преди да доближи до осминафинал в Париж.

„ Тази година несъмнено бях сюрпризиран от себе си в някои моменти. Бих показал четири финала като основни: Маями, Ролан Гарос, US Open, а в този момент и Торино. Три от тях бяха на хард, което е необикновено. Годината стартира мъчно, защото навехнах глезена си по време на ATP Cup и пропуснах Australian Open, само че съумях да запазя позитивната си настройка. Когато жребият за турнриа бе оповестен, може би бях играчът с най-малки шансове за край, само че на този шампионат разликите са доста дребни и се веселя, че се показах мощно “ – сподели още скандинавецът.

Мачът сред Каспър Рууд и Новак Джокович е втори в програмата и ще стартира не преди 20:00 ч.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР