Дойде време и за финалния концерт от изключително успешния образователен

...
Дойде време и за финалния концерт от изключително успешния образователен
Коментари Харесай

Защо всички деца обичат ударните инструменти

Дойде време и за финалния концерт от извънредно сполучливия учебен план на Музикалната къща на БНР " По следите на гения " . Той е умислен от Петя Цветанова, която съумя да събере един доста изобретателен екип и за някои от предходните концерт (всички до момента се организираха в Националната галерия) се " постановиха " спомагателни зрелище заради огромния интерес. Тази музикално-образователна поредност " вървеше " паралелно с непрекъснатите срещи на деца от софийските учебни заведения и детски градини със съставите на БНР по време на генералните подготовки за огромните концерти.

Този път под светлината на прожекторите са ударните принадлежности и тези, които свирят на тях. Затова и поканихме в утринното ни " Радиокафе " Радосвет Кукудов , който от няколко години е лидер на тази група в Симфоничния оркестър на БНР (в чийто състав той е от 27 години - " другояче казано, откогато бях втори курс в Консерваторията " ). Чуйте какво описа той (с едно особено включване на Петя Цветанова по телефона) за програмата, за участниците, за основната династия Палиеви (благодарение на Добри Палиев и неговите наследници имаме толкоз добре научени и сполучливи реализатори на ударни интрсументи). Говорим за големия интерес към проучването на ударни принадлежности в музикалното учебно заведение сега (когато съвсем всички останали принадлежности, с изключение на китарата, са в рецесия и няма задоволително искащи да свирят на тях), за това, че последната година са признати цели 7 " ударняци ". Радосвет коментира в задатък, че се стартира с дребното барабанче, след това се прибавя ксилофона и по-късно се разкрива целия огромен свят на ударните интрументи, " за свиренето на всеки от които се изисква друга техника " - тимпани, маримба...списъкът е дълъг и забавен.

 Снимка Името на съботния концерт неслучайно е " Ритмичното букварче " - и за това ще разберете повече като чуете гостуването на Радосвет Кукудов. Ще чуете и за напрегнатия темп на живот на тези, които сега са младите очаквания в тази сфера и по какъв начин те тичат от присъединяване на присъединяване, за необятните благоприятни условия, които се откриват пред свирещите на ударни принадлежности (те са на всички места, във всеки жанр - от класическата музика, през джаза, националната музика, рока...) и за някои, които почнали с ударните и за траяли към впечатляваща композиторска кариера (като Христо Йоцов и Румен Бояджиев).

Концертът (или по-скоро музикално-образователният спектакъл)  " Ритмичното букварче " е на 2 юни от 11 часа в Първо студио на БНР. Входът за деца до 12 години е безвъзмезден, билети би трябвало да си вземат техните родители (но няма да съжаляват).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР