Доверието в руската ваксина „Спутник V“ продължава да е разклатено,

...
Доверието в руската ваксина „Спутник V“ продължава да е разклатено,
Коментари Харесай

Този „Спутник“ не е онзи „Спутник“: Какви ваксини продаде Русия на Словакия

Доверието в съветската ваксина „ Спутник V “ продължава да е разтърсено, като към този момент това въздейства освен върху репутацията на препарата, само че и обтегна връзките сред Русия и Словакия – страната, която трябваше обществено да легитимира създаването на институт „ Гамалея “ на територията на Европейски Съюз.

В края на седмицата от медицинския регулатор в централноевропейската страна оповестиха, че са разкрили разлики в свойствата и състава на доставената в страната ваксина спрямо това, което Москва е изпратила за оценка на Европейската организация по медикаментите.

Самото решение да се купят 200 000 дози „ Спутник V” преди ЕМА да ѝ даде „ зелена светлина “ създаде политическа рецесия и прати премиера Игор Матович в оставка.

След като от Словакия оповестиха, че са им доставили „ Спутник “, който не е напълно като другия „ Спутник “ за Европейски Съюз, Русия побърза да си изиска назад дозите „ Спутник V “ и упрекна Словакия, че е тествала имунизацията в неоторизирана от Европейски Съюз лаборатория.

Ударът върху съветската ваксина в допълнение подрива доверието в нея, само че медицинските специалисти са безапелационни, че обстановката би трябвало да се вземе под съществено внимание.

Снимка: Getty Images

За какви разлики приказваме?

В изказването си словашките регулаторни органи споделят следното:

Няма сравнимост и поредност на другите партиди, създадени на разнообразни места. В няколко случая наподобява, че имунизациите имат разнообразни свойства – лиофилизат против разтвор, ампули с една доза против многодозови флакони, разнообразни условия на предпазване, друг състав и способ на произвеждане.

Поради тези разлики словаците не се наемат с оценка на полза-риск при слагането на „ Спутник V “.

, предоставена от Европейската организация по медикаментите, сочи, че „ Спутник V “ се състои от два разнообразни вируса от фамилията на аденовирусите. Те са модифицирани по този начин, че да носят генетичния маркер на спайк протеина на ковид и не могат да се репродуцират в човешкото тяло.

Двата аденовируса се дават на тялото в двете дози от препарата.

В съветската ваксина е избрана като „ ефикасна и безвредна “ с съвсем 92% отбрана. Там също се показва, че препаратът се слага в две дози.

Какви съответно са разликите сред словашката съветска ваксина и тази, предоставена на ЕМА и „ Лансет “ – от Словакия не са дали детайлности отвън формалното известие.

Снимка: Getty Images

Политически игри

Опитите на Русия да показа имунизацията си като безвредна могат да бъдат съществено компрометирани поради словашкото мнение.

Очаквано, това провокира интернационален скандал, който обаче има доста по-дълбоки корени.

Словашкият министър-председател Игор Матович, който беше заставен да освободи поста си предходната седмица, е договорил скрито доставката на тези 200 000 дози от „ Спутник V “ още преди месец, като истинската сделка е била за 2 милиона дози. Така се наруши така и така нежното доверие в съдружното държавно управление на Словакия.

Политическите сътрудници на Матович го упрекнаха, че се е поддал на „ Руското оръжие за хибридна война “ и по този метод отдалечава страната от Европейския съюз.

Междувременно, Руският Фонд за директни вложения, който дава отговор за финансирането и развиването на „ Спутник V “ не разяснява в цялост изявлението на словашките регулатори. Единственото, което направи е да дефинира изказванията като „ дезинформация “ в серия от туитове.

SIDC has launched a disinformation campaign against and plans additional provocations. Statement by SIDC that the batch of Sputnik V delivered to Slovakia does not have the same characteristics as the vaccine described in The Lancet is fake news.
— Sputnik V (@sputnikvaccine)
„ Словашкият регулатор стартира дезинформационна акция против имунизацията „ Спутник V “. Твърдението им, че техните дози не дават отговор на оповестеното в „ Лансет “ е подправена вест. За жал, чакаме още сходни подправени изявления и провокации от врагове на „ Спутник V “ в Словакия, които се пробват да подкопаят доверието във имунизацията “, споделят от РФПИ.

Те са безапелационни, че препаратът има едно и също качество и свойства и е минал сериозен надзор още при създаването и производството в Институт „ Гамалея “. „ Качеството на „ Спутник V “ е доказано от регулаторите на 59 страни “, споделя от Фонда.

Става ясно също, че РФПИ са поискали от Словакия да върне назад дозите от имунизацията или да ги изпрати в сертифицирана от Европейски Съюз лаборатория поради „ голям брой нарушавания на контракта “.

„ Надяваме се Словакия да позволи вътрешните си разлики и ние продължаваме да сме отдадени на концепцията дружно да победим Коронавирус. Ваксините би трябвало да избавят животи, а не да се употребяват за геополитически и вътрешно-политически войни. Заедно сме по-силни “, приключват РФПИ.

Матович, който се реалокира на поста финансов министър на Словакия, отпътува по неотложност за Москва поради абсурда с имунизацията, където се срещна с шефа на РФПИ Кирил Димитриев. Самият Матович поддържа тезата на руснаците, че се води очерняща акция против „ Спутник В “.

Стана ясно също, че пътуването на Матович не е в съгласие с Външното министерство на Словакия, което в допълнение обтегна вътрешнополитическите връзки.

А какво споделят другите регулатори?

Интересното в тази ситуация е, че другите две забъркани в абсурда страни – ЕМА и „ Лансет “ към момента нямат формален коментар по тематиката с разликите в свойството и качеството на „ Спутник V “.

В истинския си материал, „ Лансет “ показва в умозаключение, че съветската ваксина е неведнъж подложена на критика за „ бързината, с която е създадена и утвърдена, неналичието на бистрота в производството и поемането на опасности “. „ Но резултатите, докладвани тук са ясни и научният принцип на имунизацията е налице. Обявяваме, че няма спор на ползи “, споделят от „ Лансет “.

Преди дни от ЕМА оповестиха, че ще стартират ново следствие, което би трябвало да откри дали Русия е спазила всички етични и научни стандарти при производството на „ Спутник V “. Проверката цели да подсигурява, че всички стандарти са спазени, а клиничните изпитвания са извършени вярно и съгласно интернационалните написания.

Снимка: Getty Images

Медикамент за агитация

Едно от най-съществените и дълбоки терзания на интернационалните наблюдаващи е, че имунизацията „ Спутник V “ се употребява доста ловко като оръжие за агитация, което пък слага под подозрение процеса по основаването й.

Руският президент Владимир Путин разгласи имунизацията за безвредна още през август 2020 година – доста преди всички останали познати и употребявани досега ваксини да получат сходна оценка. Тогава данните за „ Спутник V “ идваха единствено от Русия, като не бяха тествани от страна на други регулаторни органи.

Одобрението на имунизацията беше направено още преди старта на значимата трета фаза от клиничните изпитвания.

През септември в отворено писмо 30 учени от целия свят обявиха скептицизма си към имунизацията и показаха множеството несъответствия сред първа и втора фаза на изследването.

Руските учени, несъмнено, отхвърлиха тези изказвания.

Данните от трета фаза ненапълно успокоиха научната общественост, само че все пак – истинският протокол на изпитванията по този начин и не е оповестен от страна на Русия.

в организация Ройтерс и „ Файненшъл таймс “, че участвалите в клиничните изпитвания военни и държавни чиновници са били принуждавани да се включат в изпитванията. От РФПИ отхвърлят изказванията.

Снимка: Getty Images

Експорт по света

Русия прави всичко допустимо да популяризира имунизацията си като безвредна и ефикасна. Владимир Путин даже разгласи, че една от дъщерите му е имунизирана с нея, само че без да дава повече детайлности.

Самият Путин също се ваксинира… само че от Кремъл не показаха с коя ваксина, а единствено, че е „ съветско произвеждане “.

Изнасянето на „ Спутник V “ отвън границите на Русия е основна цел на РФПИ. Цената на препарата е по-малко от 10 $ за доза.

До момента Фондът е подписал контракти с голям брой производители от 10 разнообразни страни и дава обещание произвеждане от 1,4 милиарда дози до края на годината.

Общо към 40 страни по целия свят към този момент употребяват или са оповестили, че ще стартират слагането на „ Спутник V “.

За Европейски Съюз потреблението на съветската ваксина към момента е под въпрос. От ЕМА правят оценка на препарата и в случай че бъде позволен за приложимост на територията на Съюза всяка страна ще може сама да договаря количествата, които ще получи.

У нас се чака решението на ЕМА. В предаването „ Тази заран “ шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов съобщи, че даже и да договорим доставка на някакви количества „ Спутник V “, тя няма да може да бъде поставяна до момента в който не получим мнение от ЕМА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР