Доверието в Нетаняху се срина до 15% Атентатът от 7-ми

...
Доверието в Нетаняху се срина до 15% Атентатът от 7-ми
Коментари Харесай

Как стратегията на Биби Нетаняху рухна

Доверието в Нетаняху се срина до 15%

Атентатът от 7-ми октомври. Това промени всичко за Бенямин Нетаняху. Такова нахлуване въобще не би трябвало да е допустимо. Особено по време на ръководството на Господин Сигурност - прякор, който употребява за себе си самият Биби, както го назовават съвсем всички в Израел. Още когато изненадващо печели изборите през към този момент далечната 1996 година, Нетаняху го прави под слогана " Да създадем мира безвреден ". През годините това е лайтмотива на неговото ръководство - бранителят на Израел. Човекът, който носи сигурност на своите сънародници. Послание, повтаряно още веднъж и още веднъж.

" Днес имаме лична страна. И задачата на еврейската страна, е да пази живота на евреите и да им обезпечи бъдеще ", това сподели Бенямин Нетаняху в тирада пред израелски лобисти в Съединени американски щати през 2012 година И Бенямин Нетаняху смяташе, че е разкрил формулата. Обективно видяно, втората част на неговото ръководство, от 2009 до 2021 година, бяха 12 години, в които Израел се радваше на един от най-дългите интервали без огромни войни, интифади или терористични актове. Бяха подписани съглашения за нормализиране на връзките с три арабски страни. Дори се чакаше контракт със Саудитска Арабия, който би бил същинска гражданска война в връзките в района. Всичко това караше анализатори да дефинират Нетаняху като най-успешния властник на Израел. И в действителност - в случай че се беше отдръпнал, когато напролет на 21-ва шарена коалиция от партии го смъкна от власт, той щеше да си тръгне от огромната политика с основателни искания да се дефинира като сполучлив министър председател в бурната история на младата страна. Но всички достижения, в последна сметка се оказаха издигнати върху редица илюзии. Илюзията, че откакто бъдат приключени, дългите над 700 километра стени и огради към Западния бряг и Газа, страната ще се изолира от проблемите там. Ще се защищити от терористичните актове. Илюзията, че стената ще разреши на израелците да не помнят за милионите палестинци, техните права и очаквания за бъдещето.

" Стената е метод да кажем - не желаеме да виждаме палестинците. Тя е психическа преграда, освен физическа. Да се отървем от палестинците. И да даде на израелците чувството, че са в по-голяма сигурност ", казва анализатор на израелските поселения на Западния бряг Акива Елдар.

Нетаняху модернизира стената към Газа и довърши тази към Западния бряг. Зад оградите палестинците трябваше да изчезнат както от погледа на преобладаващия етнос, по този начин и от дневния ред на страната.

" Затворете палестинците зад стени. Вземете им земята и ресурсите. И животът им ще стане неосъществим в тези гета. Те ще бъдат принудени да изоставен Израел. Сами ще го изискат ", посочи противникът на разграничителната стена Джамал Джума.

Сензорите за придвижване и автоматизирано ръководените картечници ще спрат Хамас. Така споделяше една от илюзиите. Съпротивата на палестинците може да бъде следена с композиция от високи технологии и огнева мощност. Друга заблуда споделяше, че арабските страни са толкоз изтощени от палестинския въпрос, че той ще изпадне от интернационалния дневен ред напълно и държавното управление на Израел ще прави каквото желае, без последствия. До 7-ми октомври Нетаняху като че ли беше постигнал всичко това. В дебатите към поредицата от пет парламентарни вота за 4 години, в Израел никой не говореше за палестинците. Въпросът като че ли беше решен. Ако през 2018 г. 22% от израелците споделяха,че най-важната тематика е спорът с палестинците и въпросът за сигурността, то през през 2021 г. само 4% посочваха това като главния проблем. Хората обсъждаха неща като непрестанно растящата цена на живота. Също имат ли право религиозните евреи да не престават да не служат в армията, като в същото време употребяват държавни дотации. Активно обсъждаха поляризиращата персона на самия Нетаняху - би трябвало ли да бъде съден или пък противоположното - прав е да желае да по сложи под надзор съдилищата, които се месят в политиката. Много тематики, само че не и палестинците. А откакто през 2022 г. Биби отново се върна на власт, даже новите му съюзници-ултранационалисти чакаха още от същото.

" Нетаняху беше на власт съвсем едно потомство. Не чакаме обилни промени в политиката за сигурност и метода, по който господин Нетаняху ще ръководи защитата ", сподели представител на националистите.

Промените внезапно бяха наложени от злополуката на 7-ми октомври. Когато стотици терористи пробиха на 30 места сякаш непробиваемата Желязна стена и нападнаха мирните хора в домовете им, немислимото се случи. Господин Сигурност и неговите съдружници се оказаха изцяло неподготвени, а израелците се оказаха излъгани - че са на несъмнено място зад високите огради.

" Казаха ни " Стената влиза 40 метра в земята. Със датчици, които никой не може да избегне. Шест метра висока. Повярвахме, че това може да ни отбрани ", сподели израелец.

Останалото е историята, която се написа сега.

" Граждани на Израел, ние сме във война. Не интервенция или борба. Война! ", съобщи Нетаняху.Тази война е против Хамас. Но ужасните опустошения и десетки хиляди цивилни жертви в Газа, оставят друго чувство. Сякаш израелската войска води война с цивилното население в Газа. Тази картина бързо промени гледната точка на доста хора на Запад. поддръжката за Израел стана неуместна. В Германия и Англия разискват дори дали е противозаконна. Нетаняху упорства, че войната ще унищожи Хамас. Но организацията не е просто група въоръжени мъже. Тя е и знак на съпротивата на палестинците. Може ли една концепция да бъде унищожена с бомби и снаряди? Даже най-верните съдружници на Израел усещат натиска на публичното мнение. Две седмици след терористичния акт, Джо Байдън пристигна в страната и прегърна Нетаняху на летището. Днес, той намерено декларира, че не утвърждава проектите на премиера. А вижданият като заместител на Нетаняху Бени Ганц, посети Съединените щати без глобата на Израел и разгласи, че желае избори наесен.

" Вярвам, че израелското общество би трябвало да възобнови контракта си с ръководещите ", сподели един от членовете на военновремения кабинет Бени Ганц.

Доверието в Нетаняху се срина до 15%. Улиците са цялостни с гневни хора - от роднините на отвлечените от Хамас заложници, които упрекват държавното управление че не прави нужното за околните им, през политическите съперници на Нетаняху, които към този момент години стачкуват всеки уикенд и назовават премиера подкупен деспот. Дори ултрарелигиозните, които не желаят да служат в армията и упорстват държавното управление да ги отбрани, откакто включва две от техните партии. В идващия завършек на политическата кариера на Нетаняху има една горчива подигравка. Той стана министър председател през 90-е, откакто " Хамас " направиха редица терористични офанзиви и настроиха израелците против мирния развой. Преследвайки своите ползи, Нетаняху през годините дискредитираше палестинските съперници на " Хамас ". И не пречеше на организацията да се шири в Газа. А тъкмо техен терористичен акт показва какъв брой недалновидна е била политиката, следвана от партия " Ликуд ". Колко лъжливо е било чувството, че заплахата е зад висока, непристъпна стена. На дневен ред в интернационалната общественост се върна още един въпрос - за разделянето на земите на две и образуването на независима палестинска страна. Нещо, срещу което Бенямин Нетаняху се бори от близо 50 години - още като млад и хубав финансов консултант в Съединените щати, носещ по-лесно за американците име и като че ли доста надалеч от шеметната политическа кариера.

" Самите палестинци, техните лидери - самите те дефинират себе си като част от арабската нация. Те споделят, че към този момент има палестинска страна, тъй като 60 % от йорданците са палестинци. Нямат никакво право да основават втора палестинска страна, пред моят дом, като опасност моето битие ", уточни президентът на Израел.

Заплаха, която Мистър Сигурност сякаш беше отстранил. И за която израелците комфортно бяха не запомнили.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР