Доверието на турските производители в икономиката отчете най-сериозния си спад

...
Доверието на турските производители в икономиката отчете най-сериозния си спад
Коментари Харесай

Турската икономика с първи притеснителни знаци, след като Анкара постави бизнеса на пауза

Доверието на турските производители в стопанската система регистрира най-сериозния си спад от началото на финансовата рецесия през 2008 година. Това се оказа първият сигнал, отразяващ отрицателния резултат на разпространяването на ковид върху локалния бизнес.

С 44 смъртни случая и близо 1900 инфектирани прогнозата на производителите навлезе на песимистична територия след пет следващи месеца на оптимизъм, написа Bloomberg.

Сезонно поправеният показател, който се следи от централната банка на страната, понижа с 8,2 пункта до равнище от 98,6 през март. Всичко, което е със стойност под 100 пункта, демонстрира отрицателни упования от страна на бизнеса.

Правителството в Турция спря работата в съвсем 200 000 предприятия в опит да ограничи разпространяването на вируса. В същото време Анкара показа пакет от финансови ограничения в поддръжка на предприятията за да се ограничи безработицата. Те включват понижаване на ставките на някои налози, както още отсрочване на заплащането им.

Междувременно при започване на месеца макар упованията за по-слаба инфлация в Турция, индикаторът се повиши. Потребителските цени са се нараснали с 12,4% на годишна база през миналия месец, което е най-бързото повишаване от август насам. Това сочат формалните данни, показани във вторник. Очакванията на анализаторите бяха за растеж от 12,7 на 100.

Според упованията на централната банка на Турция инфлацията ще доближи 8,2% към декември. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР