Довечера от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и

...
Довечера от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и
Коментари Харесай

Във Варна днес показват дигиталния вариант на един от най-зрелищните български филми

 Довечера от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна за първи път в страната ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков " Ханът и империята ". Той е в цифров вид, 4К и сараунд, като са  възобновени истинските фрагменти от трилогията " Хан Аспарух ", само че музиката и оформлението са в напълно нов вид. На представянето на кино лентата ще участват, с изключение на режисьора Людмил Стайков, изпълнителят на основната роля Стойко Пеев и шефът на Доли медия студио Добромир Чочев, създател и механически реализатор на концепцията за дигитализиране на един от най-зрелищните български филми. В проектите на Чочев е възобновяване в цифров вид и на други български киношедьоври.

Това е първо обществено проявление на кино лентата " Ханът и империята “. Досега филмът е показван единствено в София на две закрити прожекции в Дома на киното и Българска академия на науките. Времетраенето е 2 ч. и 20 минути. Знаете, че трилогията " Хан Аспарух “ - " Фанагория ", " Преселението " и " Земя вечно " бе с времетраене над шест часа. Новият филм няма нищо общо и с холивудската версия, която бе показана в миналото. Трилогията  " Хан Аспарух " завоюва премията на феновете и " Златна роза " на Варненския кинофестивал и изборът за старта му пред необятната аудитория във Варна в този момент  не е инцидентен.

Новият филм резервира достоверността на истинските фрагменти. В снимането на " Хан Аспарух " преди 38 години са взели участие над 100 000 души. Гледан е от над 10 млн. фенове. Участват едни от най-популярните артисти - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и други Сценарист е Вера Мутафчиева, Композитор е Симеон Пиронков. Всъщност, музиката и аранжиментите в " Ханът и империята " са създадени отначало. Поканени са известни наши музиканти и композитори- Стефан Димитров, Румен Бояджиев - наследник, Минко Ламбов, Александър Карагьозов.Големият симфоничен оркестър е  дирижиран от Пламен Джуров, а хоров диригент е София Бърдарска. На процедура " Ханът и империята " е ново художествено произведение. Идеята за възобновяване на кино лентата и техническата реализация е на шефа на Доли Медия студио Добромир Чочев. Студията напълно реставрира  филма " Хан Аспарух " по време на работата над цифровата версия " Ханът и империята “.  Работата над кино лентата е неповторима сама по себе си поради редицата механически сложности, неналичието на нотен материал от музиката в оригиналите и други

Философията на платното и фрагментите са оптимално близки до фактологията, като някои фрагменти са възпроизведени безусловно от историческите свидетелства. Картината е доста близка до актуалното познание за произхода на българите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР