Довършителните работи по интерконектора Гърция-България вървят по план и няма

...
Довършителните работи по интерконектора Гърция-България вървят по план и няма
Коментари Харесай

Росен Христов: Довършването на интерконектора върви по план

Довършителните работи по интерконектора Гърция-България вървят по проект и няма забавяне от графика, който бе показан предходната седмица.

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов след работна среща с представители на компанията строител „ Авакс “, „ Ай Си Джи Би “ (ICGB), „ Булгартрансгаз “, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и ДНСК край Хасково.

Има по-добра съгласуваност в екипите в ICGB и основния реализатор „ Авакс “, както и с ангажираните служби и министерства, посочи Христов. По негови думи обаче към момента има доста работа по плана за газовата връзка. По-добра визия дали нещата се случват, ще има идната седмица, добави министърът. Той предизвести, че и най-малкото закъснение може да докара до отклоняване в цялостния график.

Христов осведоми, че идната седмица е поканил на аудиенция сътрудниците си енергийни министри от Гърция и Румъния, като на срещите ще бъде разисквано цялостното развиване на плана, в това число и от гръцка страна, тъй че от 1 октомври да може да се премине към комерсиална употреба на интерконектора.

Предизвикателствата за нас са отвесната планировка и диспечерският пункт край Хасково и осъществяването на противопожарните наставления на станцията край Стара Загора, разяснява изпълнителният шеф от българска страна на оператора ICGB Теодора Георгиева.

По нейни думи софтуерната система „ СКАДА “ ще бъде подготвена до 8-9 септември.

Освен това 80 % от документите към този момент е предадена, добави Георгиева. Нейният сътрудник от гръцка страна Георгиос Сатлас също увери, че от тяхна страна се работи интензивно и са в график.

Министърът увери още, че нужните ни количества синьо гориво за месеците септември и октомври са обезпечени.   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР