Доц. Йордан Генов е един от водещите хепатолози в България,

...
Доц. Йордан Генов е един от водещите хепатолози в България,
Коментари Харесай

Доц. Йордан Генов разказва какви са симптомите на хепатит С и как се лекува

Доц. Йордан Генов е един от водещите хепатолози в България, завеждащ на отделението по хепатология към Клиниката по гастроентерология на Университетска болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”. По мотив Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ от 17 до 24 ноември събрахме въпроси на пациенти с хепатит С и ги зададохме от тяхно име на доцент Генов.



- Доц. Генов, има ли опция да се потвърди най-малко почти по кое време човек се е заразил с хепатит С?
- Не, тъй като скоростта на развиване на болестта е друга при другите хора. Често ми задават този въпрос пациентите. Зад него се крият разнообразни мисли. Някои пациенти знаят по кое време в предишното си са имали инжектиране на опиат. Други пациенти знаят по кое време са били в контакт с болен от хепатит С, а трети знаят по кое време са били в контакт с кръвен артикул от болен с хепатит С при кръвопреливане или пък по кое време са претърпели убождане с игла или изострен инструмент, употребен от болен от хепатит С. Последният метод на заразяване е присъщ за здравните служащи. Те са изложени на непрекъснат риск, изключително практикуващите специалности, свързани с по-инвазивни дейности върху пациентите.

- Има ли гаранция, че човек не може да се болести с хепатит С при операция при стоматолог?
- По принцип стоматологичните процедури не са рисков фактор за заразяване с хепатит С. Но всяка инвазивна процедура върху човешкото тяло с инструмент, който преди този момент би могъл да е в контакт с пациент с хепатит С, носи риск от заразяване.

Цялото изявление с Доц. Йордан Генов, четете в най-полезния уебсайт zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР