Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по

...
Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по
Коментари Харесай

Направиха имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

Доц. Васил Велчев и доктор Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „ Св. Анна “ – София направиха за първи път в България имплантация на безжичен пейсмейкър непосредствено в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена, оповестяват от болничното заведение.

Консултант на интервенцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация, беше доктор Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „ Св. Анна “, а екип на Клиника по кардиохирургия на болничното заведение беше подсигуряващ за интервенцията.

Двама пациенти – мъж на 67 година и жена на 72 година, бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лекуване. Мъжът беше с тежка зараза на сърцето, подбудена от вградени преди седем години кардиостимулатори, а дамата – с тежък синкоп при брадиаритмия.  И двамата към този момент са в положително положение и нямат затруднения.

„ Този вид пейсмейкъри се вграждат на пациенти с противопоказания за общоприета трансвенозна кардиостимулация. Досега те бяха лекувани с хирургически интервенции, от които пациентите се възвръщат доста по-продължително “ сподели доцент Велчев.

Пейсмейкърите, които бяха вградени за първи път на български пациенти, са на американската компания „ Medtronik “. Операцията е толкоз нова за България, че занапред следва заплащането й по НЗОК. Първите такива имплантации станаха вероятни, с помощта на общителното подпомагане на Medtronik, ССКЕБ (Съсловно съдружие по кардиостимулации и елктрофизилогия в България) и управлението на УМБАЛ „ Св. Анна “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР